Павлин Иванов

В сряда в СУ ” Св. Климент Охридски”, в центъра на Ловеч, е станал инцидент с ученик, който е нападнал свой учител. Веднага е подаден сигнал и в училището са пристигнали линейка и полицейски патрул.

От Областна дирекция на полицията в Ловеч вчера потвърдиха инцидента и заявиха, че е започнала проверка по случая. След нейното приключване, докладът ще бъде изпратен до Прокуратурата. Там, според данните от проверката, ще бъде преценено какви действия ще бъдат предприети.

По неофициална информация, до инцидента в Гимназията се е стигнало по повод слаба оценка. Ученикът от 10 клас е бил афектиран и е проявил агресия спрямо неговия преподавател.

Поради деликатността на подобни случаи на агресия, тъй като в тях участват непълнолетни, институциите и училищата избягват да оповестяват истината. И тук не са важни имената на замесените, нито „сензацията“, а факта на нездрава среда в част от ловешките училища.

РУО Ловеч също винаги избягва да коментира пододбни случаи. Обикновено се обяснява, че след проверката, обществото ще бъде уведомено. Но това никога не се случва.

По този начин, агресивните ученици просто се превръщат в герои, каквито не са, а унижените учителите, остават сами да се справят с последствията от преживяното.

Освен че не е честно спрямо потърпевшите, мълчанието и системното укриване на подобни случаи от обществото, води до редица още по-лоши последици – учениците виждат, че за „гаменско“ и агресивно поведение нямат никакви сериозни последици, учителите разбират, че не са защитени дори от съсловието си, родителите на нормалните ученици са принудени с наведена глава да търпят поредно изстъпление на някой гамен …

Мълчанието не е злато! Мълчанието и укриването са зло, което се връща като бумеранг винаги към тези, които са спазвали „инструкциите“ да си траят.

Това ли е примерът, които се дава на младите хора?