????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Вчера, на 1-ви октомври – Световния ден на музиката, в 17:00 ч., бе даден стартът на Фестивала на младежките духови оркестри и мажоретни състави и Театралния фестивал „Младите в театъра“. Събитието бе открито с поздрав към участниците във двата фестивала от временно изпълняващия длъжността кмет на Община Ловеч г-н Пламен Петков.
На импровизираната сцена пред Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“ ловчалии и гости на града се забавляваха с изпълненията на Маршируващите звезди от “Marching Band” – Златица и Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретен състав – Троян.
Marching Stars е представителен училищен Марчинг бенд към Община Златица и СОУ “Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица. Създаден е от Тодор Цачев през лятото на 2011 г., като резултат от дългогодишните му усилия за създаване на училищен оркестър по американски модел. Атрактивните младежи от Златица изпълниха някои от най-известните американски мелодии като „Apache“ и “Old Mcdonald had a farm”, както и популярни маршове.

Веднага след тях започна и концертът на Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретен състав от Троян. Оркестърът е създаден през 1980 г. По протокол участва в национални, официални, църковни, градски и общински празници, фестивали, конкурси и поръчки за концерти в цялата страна. В първия ден от Фестивала оркестърът се представи с богат и разнообразен репертоар, включващ класически творби, пиеси от български композитори, съвременни творби от наши и чужди автори, народна и забавна музика, фолклорни обработки и собствени аранжименти на нашумели хитове.

??????????????
??????????????

Фестивалът на младежките духови оркестри и мажоретни състави се провежда за втори път в Ловеч и е част от Културния календар на Общината. Във втория фестивален ден ловешката публика ще може да наблюдава изпълненията на Младежки духов оркестър с мажоретен състав – Ловеч, и Мажоретния фанфарен състав „Дунавски бисери“ от гр. Лом.

Малко по-късно вечерта, от 19:00 ч., в салона на Драматичния театър бе даден стартът и на Театралния фестивал „Младите в театъра“. В първата фестивална вечер се представиха домакините с постановката „Двойка, четворка, SEX“. Събитието традиционно се провежда от 1-ви до 8-и октомври включително, а това е деветото му издание. Тази година ценителите на театралното изкуство ще видят девет постановки в изпълнение на Драматичен театър – Ловеч, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Университетски театър при Нов български университет, Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, Театрална работилница „Сфумато“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, и Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Фестивалът „Младите в театъра“ се провежда с финансовата подкрепа на Община Ловеч и Министерството на културата. Основната му цел е да открие, популяризира и подпомогне млади режисьори в театралното изкуство, като в рамките на своята програма представи пред публика техни първи професионални опити, подбрани от селекционер.