Гостуването на делегацията от побратимения град Сиктивкар, Република Коми, Руска федерацията, в Ловеч на 5 юни бе съпроводена с откриване на изложба от рисунки на деца от художествената школа „Мой Север“. Тържеството стана в сряда вечерта в Художествената галерия в Ловеч в присъствието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателя на ОбС в Ловеч Петър Цолов и зам.-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов.

Руската делегация е в състав Валерий Козлов – глава на муниципален градски окръг Сиктивкар и ръководител на администрацията, и Владислав Матвеев – началник на правния отдел на администрацията на общинската администрация на градски окръг Сиктивкар.

„Нашата връзка с Далечния Север е изключително важна за нас, тя е връзка на сърцето, на приятелството, на духа. За нас е огромно удоволствие, че ни гостуват 20 рисунки на тези талантливи деца от художественото училище в Сиктивкар“, каза в приветствието си кметът Корнелия Маринова.

„Искрено се радвам да гостувам в Ловеч, да се запозная с вашия град и култура. Като народи ние имаме исторически връзки, през 70-те години на миналия век в нашата република Коми работеха около 17 000 българи и ние имаме и днес българска общност“, сподели Валерий Козлов. Сега в Сиктивкар живеят над 500 българи, които участват във всички градски мероприятия, каза още руският гост. Той съобщи, че към Ловеч пътува още една изложба от 23 фотографии, наречена „Северни мотиви“.

Друг акцент на тържеството беше връчването на дарение от Община Ловеч за българите в Сиктивкар. Това са 12 фолклорни костюми (6 дамски и 6 мъжки), изработени със събрани средства от два концерта на ученици с точно тази благотворителна цел. Те ще бъдат предоставени на българската фолклорна група в далечния руски град. Как изглеждат костюмите демонстрираха двама манекени, а в програмата имаше и фолклорни изпълнения на състав от НЧ “Бяла Анаста – 2016”. Гости на тържеството бяха и младите изпълнители от ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ със своя директор Радослав Хитов.

Посещението в града край Осъм е израз на засилените културни връзки между двата побратимени града. Гостите, които са за първи път в Ловеч, разгледаха част от забележителностите, след което на 6 юни 2019 г. ще отпътуват за родината. Делегацията е в България по повод Третия форум на побратимените градове между Русия и България, който се проведе от 02.06 до 05.06.2019 г. във Варна.

3 коментара

    1. Архангелск не е в Коми. Но и в Коми проблемите са огромни.

Comments are closed.