Даниела Балабанова, БТА

В катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч бе отслужена панихида в памет на избитите без съд и присъда българи по време на тоталитаризма. В деня за почит към жертвите на комунистическия режим в църквата се събраха граждани и политици.
“Не трябва да забравяме техния край, несправедливостта, убийството и това че те дадоха живота си, за да бъдем хора демократи, хора, които да приемаме другото, различното от нашето мнение, които искаме да живеем в една демократична държава. Това, че цветът на нацията си отиде преди 76 години и това, че държавата преди точно 10 години взе своето решение този ден да бъде обявен за Ден на почит и преклонение пред жертвите, е израз на мъдростта на народа ни. Вярвам, че ще продължаваме да бъдем мъдър народ”, каза кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, която също присъства на панихидата в храма.
Там бе и областният председател на СДС-Ловеч Георги Митев, който посочи, че това е срамна страница в българската история. “Това е една от грозните страници в червеното комунистическо управление в страната. Избит е цветът на нацията – нещо, което никоя държава не може и не трябва да си позволява да се случва. За жалост, в нашата страна това се е случило”, заяви Митев. По думите му изводите са за днешните поколения, които трябва да знаят какво се е случило и да не позволяват това да се повтори в бъдеще. “Трябва да се знае, че историята не е забравена, миналото не е забравено, прошка не е поискана и не е дадена. Докато това не стане, нашият народ ще бъде разделен, което е жалко, защото един народ е силен, когато е единен”, добави Георги Митев.
В Ловеч се помни и лагерът на смъртта “Слънчев бряг”, където между 1959 и 1962 г., без съд и присъда, са избити или подложени на мъчения и непосилен труд стотици български граждани, припомниха присъстващите в храма.