“Как да помагаме на децата си да учат по-добре?”

„Възможно ли е бизнес мислене в образованието?“

„Как развиваме уменията на 21. век с дизайн мислене”?

„ Как дизайн мисленето превръща проблемите в приключения?“

Това са само част от въпросите, с които кореспондира програмата за проектно базирано обучение, част от която е проектът „Дизайн шампиони“. Той обхваща 67 учебни заведения в 35 населени места в България. От октомври СУ“ Св. Кл.Охридски“ присъедини Ловеч към това семейство. „И тук, както в останалите 6 мисии на програмата, се  прилага  водещият в световен мащаб метод за иновации “дизайн мислене” на университета Станфорд, с който се дават множество инструменти за креативност и умения. Всички елементи от мисията работят заедно и оформят класната стая в истинско място за иновации“. Това съобщи г-жа Соня Денчева, класен ръководител на 4.А клас, която работи по проекта. Тя осъществи с децата интересни инициативи по иновативния метод – въпреки ограниченията на пандемията.

В Гимназията началото е поставено в Световния ден на архитектурата с първата мисия – „Архитект“, като в продължение на седмица четвъртокласниците опознали същността на тази престижна и важна професия, виртуално посетили архитектурно студио, запознали се със световно признати архитекти и с известни сгради в Ню Йорк. „Планираха, избираха, чертаха и изработиха макети на собствени сгради – небостъргачи. Младите архитекти имаха възможност за среща с арх. Ралица Лозанова, за да “попият” реални впечатления от изпълнената с предизвикателства професия на архитекта. Всеки получи лично послание и автограф за спомен“, каза г-жа Денчева.

Втората мисия „ Космонавт“  донесла вълнения с основния въпрос „Какво е да си космонавт днес, когато откриваме нови галактики и говорим за хора на Марс“. Екипажите от четвъртокласници приели предизвикателството да планират и изпълнят мисия до планета от Слънчевата система. Вдъхновени от фото и видео материалите за астронавта Скот Кели от Международната космическа станция, „Аполо11“ – кацането на Нийл Амстронг и Бъз Олдрин на Луната и първите стъпки там, те изпълнили поставените задачи и изпращали информация до Командния център на Земята.

Не по-малко вълнуваща се оказала и третата мисия, „Откривател – Арктика I“, разбира се –  експедиция до Северния полюс. Любознателните ученици влезли „в обувките“ на изследователите и съпреживели какво е да си откривател в 21. век.

Участниците в това приключение са благодарни на екипа на Red Paper Plane, чиито консултанти за иновации са ментори по проекта. „Първите три мисии са изпълнени! Готови сме за новите предизвикателства“, заявяват децата от Гимназията и тяхната ръководителка.