Иванка Драгнева

От 28 до 30 септември, в театралната зала „Америка за България“ на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – гр. Ловеч за пръв път се проведе виртуална мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, чийто координатор е гимназията. Проектът е съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“ и ще приключи през май 2022 г. Неговата основна задача е да развие предприемаческите умения на учениците от шесте средни училища от България, Австрия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия. Крайната цел на това стратегическо партньорство е да съдейства за развитието на нишовия туризъм в съответните региони с помощта на виртуалната и добавената реалност.

Домакин на тази международна среща беше партньорското училище от Виена, което успя да грабне вниманието ни с изключително интересните и информативни работилници. Така например, имахме възможността да споделим опита на трима млади предприемачи, работещи в тематично-подбрани области: екскурзовод на туристически обиколки с виртуална и добавена реалност, специалист в изготвянето на продукти с добавена реалност и собственик на традиционно виенско кафене.

Благодарение на най-новата ни придобивка – мултимедия и лаптоп – закупени с бюджетните средства за индивидуалната подкрепа на тази мобилност, както и на другата налична техника, над 60 ученици и учители от Езиковата имаха шанса да участват интерактивно, като непрекъснато задаваха въпроси на презентаторите.

Проектният екип към гимназията изказва огромна благодарност на всички участници в тези виртуални събития за проявената инициативност.