Община Ловеч бе домакин на поредица обучения от 28 януари до 05 февруари 2020 г., организирани от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към Министерство на вътрешните работи, с партньори консорциум „Дикон – БЧК“, „Дикон Груп“ ЕООД и Български Червен Кръст.

Те са част от дейностите по проект „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към Министерство на вътрешните работи.

Общата цел на проекта е подготовка на населението за действие при наводнения и последващи кризи, чрез създаване и оборудване на специализирани обучителни центрове, проучване на добри практики в държави членки на ЕС в областта на подготовката на населението, обучения на обучители, разработване на учебни планове и програми за различни целеви групи от населението и провеждане на обучения за възрастни хора и ученици.

Община Ловеч оказа съдействие при провеждането на обучения на тема „Теоретична и практическа подготовка на възрастни хора в извънработоспособна възраст за реакции при наводнения и последващи кризи“ с целевата група – възрастни хора над 60 годишна възраст, живеещи на територията на общината. Те бяха организирани в 3 групи:

Първа група, включваща 20 представители на Клубовете на инвалидите в гр. Ловеч, която проведе обучението си в периода 28-29 януари 2020 г.

Втора група, включваща 34 представители на Кметските съвети, Обществените съвети и кметски наместници в селата: Радювене, Скобелево, Изворче, Соколово, Казачево, Хлевене, Лешница, Стефаново, Малиново, Прелом, Къкрина, Брестово, Дъбрава, Горно Павликене и Сливек. Обучението бе проведено в периода 30-31 януари 2020 г.

Трета група, включваща 22-ма представители на Кметските съвети, Обществените съвети, кметове на кметства и кметски наместници в селата: Лисец, Баховица, Владиня, Дренов, Деветаки, Тепава,Смочан, Пресяка и Гостиня. Обучението бе проведено в периода 4-5 февруари 2020 г.

В рамките на 2 дни всяка с всяка група се проведе теоретична подготовка, включваща лекции, решаване на конкретни казуси и работа по групи. Практическият модул включваше изготвянето на семеен план за евакуация, готовността на раницата за бедствия, правилно използване на спасителната жилетка и демонстрация „Спасяване с лодка“.

Обучители на групите бяха служители на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч, работещи в гр. Ловеч, гр. Троян и гр. Тетевен. Те са част от преподавателския състав на ГД ПБЗН, включващ 700 служители, с които в рамките на проекта са проведени бучения в Полша и Австрия. Обучителите са взели участие в изработването на учебни планове и програми за подготовка на населението за реакция при наводнения, предназначени за целевите групи – ученици, възрастни в нетрудоспособна възраст и възрастни в работоспособна възраст.

Областният съвет на БЧК – Ловеч осигури транспорта, логистиката и изхранването на участниците в обученията, медицинско лице и придружител на групата по време на обученията, както и всички материали за провеждането им.

Участниците от Община Ловеч в обученията изказаха своята благодарност към организаторите и обучителите за полезността и необходимостта хората да имат придобити умения как да действат адекватно при възникнали бедствия.

Представителите на Кметските съвети в кметствата и Обществените съвети в населените места на територията на Община Ловеч споделиха с обучителите от Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч идеята да организират и проведат съвместни дейности в населените места. Обучителите да подготвят и проведат основен обучителен курс с живеещите в селата, а Кметските и Обществените съвети да създадат организацията за провеждането им.