Във връзка със световния ден за борба с диабет 14 ноември РЗИ–Ловеч организира ден на отворени врати за население на гр. Ловеч.

С глюкомер ще се извърши изследване на нивото на кръвната захар на желаещи граждани. Изследванията са с профилактична цел, не се използват за диагноза и лечение.

Изследванията са безплатни и се извършват по Национална програма за превенция и профилактика на хронични незаразни болести, организиране и провеждане на информационни и скринингови кампании за профилактика и предпазване от диабет тип 2 сред здраво население. Скрининг е процес на идентифициране на здрави хора, които е възможно да са в по-голям риск от развитие на дадено заболяване. Скринингът е част от програмите за профилактика на дадена страна. Терминът означава пресяване и именно това е същността на скрининга – чрез прегледи /изследвания/, да се определят онези с по-висок риск и да им се предложи допълнителна информация.

 

Изследванията ще се извършат от 9 до 12 ч.  в кабинет № 8 .

(Изследване на кръвната захар за точен резултат се извършва на гладно, след като не сте се хранили поне 8 часа. Ако е консумирана храна кръвната захар се мери 2 часа след хранене, но са приети повече въглехидрати този период може да се увеличи и до четири часа.)