etihnakomisiq306151Моля, прочетете до край!

Павлин Иванов

Току що присъствах на неприятна случка. Над 3 часа Районната колегия на Българският лекарски съюз, нейната Етична комисия в Ловеч заседава по печално известния случай с бруталното отношение на тетевенската лекарка д-р Байчева.към една не станала майка жена. Случай, изнесен от „Господари на ефира“ и потресъл обществото.

Лекарите заседаваха в стая 205 на Дом Преслав. В очакване да чуем резултата от тяхното разискване, прекарахме доста часове пред вратата.

Първа излезе д-р Байчева. С тъмни очила и в бърз ход, тя отказа всякакъв коментар, като все пак заяви: „Няма да отговарям на никакви въпроси. Първо не знам от къде сте информирани, че съм извикана…Каквото трябва съм свършила. Бихте ли ме оставили свободно да ходя. Трябва ли навсякъде да ходя с адвоката си, за да спрете да ме питате?“

След още чакане, дочакахме от стаята да излезе и председателстващият заседанието д-р Петков с негова колежка, която не се представи.

Двамата също отказа коментар, какви решения са взели, защо били цели „4 точки“ и не ги помнили!

Все пак, д-р Петков каза, че са взели становище, което ще бъде дадено на Директора на РЗИ Ловеч.

„Съжалявам, не мога да ви кажа решението, а и нямам време! Утре питайте Директора на РЗИ!“, каза председателстващия заседанието.“

Една скоба. Докато чакахме пред вратата да свърши заседанието, станахме неволни свидетели на даденото на д-р Байчева указание, казано на висок глас, от жена, да не говори с медиите.

На мой въпрос, защо е даден такъв съвет от представител на Лекарският съюз, д-р Петков заяви, че не бил чул подобни думи. Неговата, за нас непозната колежка, пък ни упрекна в „подслушване“, което според тази лекарка е НЕПОЧТЕНО, но така и не отговори на въпроса – кой дава такъв съвет на д-р Байчева.

Редно ли е според вас, да стоите до вратата и да подслушвате, ни попита д-р Петков!

Това е случката. Това е начинът на мислене и начинът на действие на лекарите от съюзът им в Ловеч!

А сега и малко коментар

За всяко нещо в България са виновни медиите! В случая вероятно „Господари на ефира“, а след това и ние, защото те изнесоха истината за бруталното отношение на един български лекар към родилка, а ние просто питаме за да информираме обществото очакващо справедливост и професионализъм!

Истината по този случай ще излезе наяве! Гарантирано! Въпреки нежеланието на ловешката ЕТИЧНА комисия!

Та като стана въпрос за етика и морал, ЗАЩО случая стана обществено достояние едва след намесата на „Господари на ефира“? Защо толкова много дни, след като е станало известно на лекарите, трябваше една телевизия да защитава интересите на родилките, а това не направиха самите комисии, пък били те и ЕТИЧНИ?

Къде е етиката във всичкият този бълвоч, уважаеми членове на комисии? Кога щяхте да информирате, че към родилките ваши колеги се отнасят БРУТАЛНО? Колко такива случая останаха неразкрити и колко бебета трябва да умрат?

Вашето мълчание, прикриване на различни случаи може да не е престъпление според нашето законодателство, но при всички случаи е НЕДОПУСТИМО и НЕЕТИЧНО!

Вашето отношение към медиите, които информират обществото и същевременно доста често защитаващи вашето здраве и интереси е точно такова, каквото е показвала д-р Байчева към майката на починалото бебе!

Уважаеми членове на Етичната комисия, вашето становище, което укрихте от обществото днес, ще стане публично утре.

Ще бъде много, много жалко, ако в тези „цели 4 точки“, истината я няма!

Тогава само ще докажете, че д-р Байчева е един класически пример на представител на вашата гилдия и не е по-различна от вас самите!

Имам много приятели лекари. Знам, че те са свестни хора и не са нито като вас, нито като д-р Байчева. Срамно е, ако вашето поведение или затварянето на очите ви за истината, се окаже гнусно и мръсно петно върху всички български лекари!

Но най-важното – КАК не разбирате, че не медиите са виновни за това, че са изнесли случая, а че изобщо има такива лекари и такива случаи!

5 коментара

  1. Пламен Златарев – не си прав. Ако безбройните институции си вършат работата, няма да се налага медиите да се товарят с толкова разследвания. Неведнъж съм пустосвала Господарите за невзето отношение, но в случая им свалям шапка за репортажите. Етичната комисия да си направи отвод, а прокуратурата да си свърши работата – толкова съсипани животи и съдби са налице. И да не пита съсловието защо жените от Тетевен и Ловеч ходят да раждат в Троян, Плевен и София. Мълчанието не е злато, а прокоба – не мълчете повече.

  2. Понеже го прочетох докрай. “Та като стана въпрос за етика и морал, ЗАЩО случая стана обществено достояние едва след намесата на „Господари на ефира“? Защо толкова много дни, след като е станало известно на лекарите, трябваше една телевизия да защитава интересите на родилките…….” Човешката трагедия и медицинския аспект при смъртта на бебенцето няма да коментирам.Те са известни. Та за медийната етика и морал. Защо ,след като видеото е заснето в края на април , вижда бял свят чак в края на май?Някой се е опитвал да го “смачка” или някой го вади в удобен за неговите интереси момент?

Comments are closed.