Сред основните подмяна на магистрален водопровод „Черни Осъм“ и снегозащитно съоръжение на Беклемето

С домакинството на областния управител Виктор Стойчев вицепремирът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се срещна днес с кметовете на общините от област Ловеч. Пред него те поставиха множество въпроси, свързани с инвестициите в пътната и ВиК инфраструктура.

Основните от тях бяха формулирани от Виктор Стойчев. Той изтъкна, че се виждат от хората започнатите действия на правителството в посока изграждането на автомагистрала „Хемус“ в законосъобразните й участъци и параметри и това се възприема изключително добре. А внушенията, че автомагистралата спира, тя няма да се строи, до 2030 г. няма да има скоростен път, са спекулации. Безспорно автомагистрала „Хемус“ е национален приоритетен обект, отбеляза областният управител, но са много сигналите по отношение преминаването на тежките камиони през населените места по време на изграждане на автомагистралата и увредените улици от това. Затова тази седмица, съобщи той, предстои назначена от него проверка на извършените от строителя аварийни ремонти.

Областният управител благодари на АПИ за дадената възможност тази зима неизползването на Троянския проход да бъде сведено до порядъка на броени дни, както и за започнатите действия за решаване на проблема с изграждане на снегозащитно съоръжение, което да позволява целогодишна експлоатация, и цялостен ремонт на пътя Троян – Кърнаре в участъка на Беклемето, закъдето предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на технически проекти.

Стойчев акцентира още върху необходимостта от подмяна на магистралния водопровод „Черни Осъм“, откъдето се захранват 34 села в четири общини в област Ловеч. Вицепремиерът Караджов обяви по-късно пред медиите за взето решение областният управител да организира среща по този повод в МРРБ, за да се определи обхватът на задачата и форматът на изпълнението й.

Никой не очаква от нас да решим всички тези проблеми за една година, но усилията, които влагаме всички ние, са с намерението Ловеч да се оттласне от дъното и областта да не бъде повече олицетворение на изостаналост по отношение на регионалното си развитие, заяви Виктор Стойчев.

В срещата участваха още народните представители Искрен Арабаджиев, Вяра Емилова и Любомир Каримански, зам.-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев, началникът на политическия кабинет на МРРБ Катерина Граматикова, директорът на дирекция ВиК Иванка Виденова, директорът на главна дирекция “Стратегическо планиране и програми за регионално развитие” Ангелина Бонева, началникът на ДНСК Лиляна Петрова, председателят на управителния съвет на АПИ Тодор Василев, парламентарният секретар Петър Димитров.

Коментирано бе състоянието на републиканската пътна мрежа на територията на област Ловеч, предстоящите текущи и основни ремонти по програмите на АПИ, възможностите за ремонти на четвъртокласни пътища и финансирането на ВиК проекти, както и  инвестициите по новата програма „Развитие на регионите 2021-2027 г.“, по която подкрепа може да получат общините Ловеч и Троян.