Текст и снимки д-р Дарина Петрова

За седма поредна година ТД”Стратеш”, Ловеч  проведе детски ски лагер за начинаещи и напреднали по време на междусрочната ваканция на учениците от 1 до 5 февруари в курортен комплекс Беклемето, Средна Стара планина с 21 участници. Това е максималния капацитет на наеманата в последните години добра почивна база на Института по планинско животновъдство и земеделие, гр.Троян в близост до пистите.
Осигурени бяха ски, обувки и щеки от гардероба на комплекса. Подготовката на начинаещите младите скиори се водеше вещо, енергично и апостолски от председателя на ТД”Стратеш”  и на отряда на Планинска спасителна служба в Ловеч Светослав Генков.  Напредналите бяха тренирани от опитната и всеотдайна Габриела Станкова.                      Настроението в лагера беше приятелско, духът – висок. Скиорите прекарваха  по 7 часа ежедневно на пистите в непрекъснати упражнения и усъвършенстване на уменията.  Тренировките започваха в 9 часа сутринта при всякакви метеорологични условия – слънце, вятър, гъста мъгла. Прекъсваха за топъл обяд и кратка почивка и продължаваха от 13.30 следобед до края на работното време на влековете. Вечер край камината се провеждаха кратки теоретични занятия, разбор на деня, пишеха се вечните училищни домашни, зададени за ваканцията и оставаше време за игри на шах, табла, редене на кубчета Рубик, брейнсторм бокс, пееха се песни.
Часовете на пистите в чистия въздух на красивата природа, физическите усилия, добрия дневен режим с топла храна, пресни плодове и  планински чай, щедро предоставяни от домакините Слави и Дочка, достатъчния сън направиха лагера чудесна и  желана  ски – ваканция. Лагерът приключи успешно за всички с изпит – викторина и  раздаване на дипломи за индивидуално постигнато ниво на умения в карането на ски.

     ТД”Стратеш” провежда традиционно и летен туристически лагер за ученици през юли на х.Дерменка. Тази година е планиран и пролетен детски туристически лагер  на Беклемето през месец март.
За пръв път  в плана на Дружеството е включен от 16 до 20 февруари, 2019 г. и ски лагер за начинаещи възрастни в същата база на курорта Беклемето.
Други предстоящи прояви на ТД”Стратеш” са: на 19 февруари, 2019 г. – Традиционен поход до Къкринското ханче, 7.15 – 13 ч. сборен пункт пред Художествената галерия във Вароша.  На 2 – 4 март, 2019 – поход в чест на 3-ТИ МАРТ: Бузлуджа – връх Шипка – Бузлуджа, с 2 нощувки в х-л Бузлуджа.