Доброволците на Български младежки червен кръст отбелязаха своята 102 годишнина с интерактивни игри и демонстрации на тема „Пътна безопасност“ с децата от Троян на 15ти октомври с любезното домакинство на г-н Иван Миховски и „Миховски Ауто“ ООД, които не само осигуриха своя център за събитието, но и заедно с Осрам и Роберт Бош България осигуриха страхотни подаръци както за малките участници, така и за родителите.

А игрите…те бяха незабравими! С летящ старт първо партньорите от ЦСМП към МБАЛ Троян показаха на децата,че линейката съвсем не е страшна и колко е важна естествено с лекарите за спасяване на човешкия живот. Децата имаха възможност да разгледат как изглежда линейката от вътре.

На платното за безопасност инструкторът от ПГМЕТ – Милен Радков показа важните правила за движение на децата като пешеходци, колоездачи и как и къде да се движат с тротинетки. Оказа се, че нашите участници знаят много добре правилата и се впуснахме в ирите. Невероятните аниматори „Ани, Зани, Реани“ подкараха в състезание момичета срещу момчета с тротинетки по платното за безопасност и в първата игра завършиха на равно. Последва играта „пиян шофьор“, в която децата трябваше да минават по линия със специални очила, които имитират замайването когато е употребен алкохол и тази игра се оказа не лесна дори и за родителите, които получиха награди компресор за помпене на гуми от Роберт Бош България. Последва ирата „теглене и бутане“, в която децата се запознаха кога и защо се налага да се тегли автомобил и те самите се превърнаха в колички, които се теглеха и бутаха заедно с аниматорите и доброволците БМЧК. Някои дори успяха да „дрифтят“ или „катастрофираха“. А в играта „да напомпим гумата“ малчуганите имаха възможност с пистолети с въздух да издухват балони за да се усетят как с пистолета с въздух се помпи гума. Невероятните колоездачи от клуб “Хемус-1896”-Троян пък демонстрираха как трябва да е оборудван велосипеда и колоездача и направиха демонстрация с велосипеди, минавайки през различни препятствия. Имаше и малки смелчаци сред участниците, които се включиха и също преминаха с колелета през препятствията. Домакинът ни г-н Миховски и инструкторът Милен Радков демонстрираха на децата при катастрофа с пожар как се ползва пожарогасител за да се угаси пожара и няколко деца успешно угасиха запаления огън на площадката. Тази атракция предизвика огромен интерес сред децата и желание да опитат и те да гасят. Последва и демонстрация на младите червенокръстци, които извадиха пострадал от автомобил и му оказаха първа помощ с превръзка на рана на главата и поставяне в стабилно странично положение. Обясниха на децата кога и как се прави сърдечен масаж и най-малките веднага се впуснаха да опитат на манекена, подпомагани от доброволците . Последва буря от сняг, танци и фойерверки, които аниматорите „Ани, Зани, Реани“ бяха подготвили, както и интересни и много полезни подаръци от домакините „Миховски Ауто“, Осрам и Роберт Бош България.

А за финал всяко дете, което има желание можеше да се повози на АТВ заедно с доброволеца Христо Сливков от ПСС-Троян и УТВ, предоставено от домакините ни.

Естествено цялата еуфория и забавни игри се представиха по невероятен и забавен начин от нашата любима и страхотна водеща Юлияна Близнакова, което заедно с г-н Миховски тържествено станаха и наши доброволци и се включиха в кампанията „Да! За живот“, получавайки донорска карта.

Областния съвет на БЧК-Ловеч и БМЧК сърдечно благодари на организаторите „Миховски Ауто“ и всички партньори и дарители Осрам, Роберт Бош България, колоездачен клуб “Хемус-1896”, Троян,ПСС-Троян инструкторът Милен Радков от ПГМЕТ-Троян и естествено прекрасните аниматори “Ани„ Заниу Реани“ и водещата Юлиана Близнакова за огромното желание и покрепа да направим за децата на Троян и младежки червен кръст – Ловеч един невероятен, но и много поучителен празник!