obs100613BПавлин Иванов

Най-после, сагата по избор на председател на ловешкия Общински съвет приключи. Преди минути за шеф на местния парламент беше избран съветника, влязъл от листата на ГЕРБ Тихол Тихолов.

Как се стигна до днешния избор.

След като преди дни изборът не доведе до победа на нито един от кандидатите, продължението на важното заседание беше насрочено за тази вечер. Отново бяха номинирани две кандидатури – Ирина Митева от ГЕРБ и Венци Хаджиев от БСП. От присъстващите 32-ма съветници, своя валиден вот дадоха 29. Три бюлетини бяха празни, Митева събра 16 гласа, а Хаджиев 13, като отново не беше избран председател, защото никой не получи необходимите 17 гласа.

След обсъждане кога да продължи заседанието на гласуване бяха подложени две предложения за дати и час, като нито едно от предложенията не събра необходимото мнозинство.

След направена 15 мин. почивка и ново гласуване, беше решено заседанието да продължи тази вечер.

obs100613CГЕРБ отново издигнаха кандидатурата на Ирина Митева, а Юнал Мастънов от ДПС изненадващо предложи Тихол Тихолов, също от ГЕРБ. Тъй като никой от двамата не си направи отвод, в тайният вот в битка за председателското кресло влязоха двама съветника от групата на ГЕРБ.

Още по-изненадващо, внушителната група на БСП не се престраши да направи свое предложение и уж без кандидат във важната битка.

В тъмната стаичка своя вот дадоха 32-ма съветника. Отново имаше три празни бюлетини, но този път гласовете за Ирина Митева бяха само 12, а Тихол Тихолов събра сериозна подкрепа от 17 гласа. С това проточилата се сага в Общински съвет Ловеч приключи и новият председател се казва Тихол Тихолов.

Факт е, че новият председател от ГЕРБ беше избран предимно с гласовете на социалистите и само няколко гласа на „своите“!

Както казва един виден ловешки социалист в Ловеч: „Прогресивни сили постигнаха нова съкрушителна победа“.

За това кой кой е вече в Общински съвет Ловеч и кое е новото мнозинство, очаквайте коментар.

Единствено сигурно за сега е, че Областният управител няма да бъде от БСП.

24 коментара

  1. „Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015

    Чл. 79. (10) В края на всяко заседание председателят обявява датата на следващото заседание и проекта за дневен ред.”

    Да ама Не!

    Въпреки, че има приет график за заседанията на ОбС за първите 6 месеца на 2013 г. в който план са заложени проекти за дневния ред на заседанията, днес в края на заседанието не беше обявена нито датата на следващото заседание,нито проекта за дневен ред от новия председател.

    Очевидно е , че това ще е новия начин на работа на новия председателя – да нарушава, да не спазва и да не прилага правилника по който той е длъжен да работи.

    Нещо повече, председателя обяви, че ще свиква заседание на ‘разширен председателски съвет’ – орган който изобщо не е легитимен според правилника, защото такъв не съществува в правилника, а това е още едно доказателство за нарушаване на правилника от страна на председателя …

    Защо пък е толкова важно да бъде обявена дата на следващото заседание ?
    Ами защото съгласно правилника гражданите и юридическите лица имат право да отправят питания към ОбС, но те трябва да са направени не по-късно от 14 дни преди заседанието.

    След като не е обявена дата за следващото заседание и по този начин на практика председателя е отнел правото на гражданите за питания – право дадено им и от ЗМСМА въпроса е :

    Над закона ли е новия председател на ОбС?

  2. Това е положението, Минке !

  3. Това деликатно ланче на врата от гласуване в полза на БСП ли го е придобил новият предЦедател? А Мъстънов ефенди в пълно съзнание ли го предложи за шеф или под влиянието на любимата течност на Горов? Повръща ми се от тоя общински съвет!

  4. А ако знаете кого Ви готвят за областен – хихихи! Щото сте много отворени! И спите в Ловеч – отворете пресата – за всички областни градове има поне 2-3кандидатури официално обявени – за Ловеч – дръжки …….. Пак спитеееееееееее Ловеччччччччч събудете се!

  5. А бре Данчо, остави ги да заработят най-после!
    От 03,09,2012 една камара земеделци чакаме решение по точка 9 от дневния ред за днес! След три месеца приключва стопанската 2012-2013, а земя не може да се наеме дългосрочно без решението на ОбщСъвет.
    Освен всичко друго Общината изпуска приходи с тия казуси в който се вкарва…

  6. korne, какво имаш предвид? Друг кръг ли се събира там?

  7. Много сълзи се леят в кафенето на Тексимбанк. Защо ли?

  8. Май г-н Заверджиев пак е уцелил право в десятката:
    “ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА

    Чл. 5. (2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:
    ………..
    3. работи по трудово правоотношение, освен ако заема академична длъжност по правни науки във висше училище или научна организация;”

    Ами сега?!?!
    Адвокат или председател си имаме!
    Това е въпроса!

  9. “Най-после, сагата по избор на председател на ловешкия Общински съвет приключи.”

    Да ама Не!

    Лице вписано като адвокат не може да работи по трудово правоотношение, освен ако заема академична длъжност по правни науки във висше училище или научна организация и в тази връзка предполагам, че ще има още решения на ОбС или на компетентните органи…

  10. Бетовен бе поздрав за интелигентната публика на сайта. Това парче обаче е специално за общинските ни съветници и новия председател:
    Но на звездната светлина и
    На всяка линия на дланта ви пише,
    Че сме глупаци да воюваме
    С братята си по оръжие…
    https://www.youtube.com/watch?v=5vUDmFjWgVo

  11. Статутът на Председателя на ОбС е уреден в чл. 25 – 26 от ЗМСМА. Същият се избира от ОбС и има правомощията основно да свиква заседанията на ОбС и да ги ръководи, да представлява съвета пред външни лица и организации. Като изпълняващ изборна длъжност, председателят на Общинския съвет на общината е в трудово правоотношение от момента на избора, съгласно чл. 86, ал. 1 от КТ, във вр. с чл. 83, ал. 1 и вр. с чл. 88 от КТ. Тези разпоредби на КТ уреждат възникване на трудово правоотношение не въз основа на сключен трудов договор, а въз основа на избор за длъжностите, предвидени да се заемат въз основа на избор.

  12. Зрелостници с „бисерите“
    ряпа да ядат горките…

    НЕ СИ, КАКО СИЙКЕ, РЪБ,
    А НАПРАВО ПЪЛНА СКРЪБ!

    Стихото не ти приляга –
    ментор не му трябва, драга.

    Ха, сполай ти, како Сийке,
    мустаката шегаджийке! 🙂

  13. КОДЕКС НА ТРУДА

    Чл. 83. (1) Длъжностите, които се заемат въз основа на избор, се установяват в закон, в акт на Министерския съвет или в устав.

    Чл. 86. (1) Трудовото правоотношение възниква от обявяване на кандидата за избран.

    Чл. 88. (1) Неуредените в този раздел въпроси се уреждат в съответния закон, в акт на Министерския съвет или в устава, който предвижда заемането на определени длъжности въз основа на избор.
    (2) Разпоредбите на този раздел се прилагат, доколкото в закон, в акт на Министерския съвет или в устав не е предвидено друго.

  14. Сио, май и теб те хапе кучето :)) Абе, какво ви става като влезете в този сайт, бе? :))

  15. Хехе, тука било забавно. И аз ще вляза в тона 🙂

    В гръб защрака папарак,
    щрака, щото вижда знак.
    Мила Гешева, госпожо,
    за да видиш нещо ти,
    очилите си сложи!

    Хурката си извади от тъмнината,
    нека мозъчето ти защрака.
    Ама как да стане туй,
    като мислиш само за .. онУи :)))

    И за Борко

    Абе, Борка, где така,
    де си тръгнал Въ ноща,
    Що се месиш на високо,
    дето ти не скив окото!

    Или ти кат Гешева не скив,
    по-далеч от супер Пиф.
    По-добре си помислете,
    нова оптика търсете.

    Но проблема ви не е в очите,
    а е повече в главите :)))

    Дано не се сърдите, виждам, че имате чувство за хумор 🙂

  16. ЗАКОН ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ
    Чл. 26. (2) Председателят на общинския съвет има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.
    (3) Председателят на общинския съвет има право на:
    1. обществено осигуряване и допълнително социално осигуряване при условията и по реда на Кодекса за социално осигуряване и на здравно осигуряване при условията и по реда на Закона за здравното осигуряване;
    2. отпуски и обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, на допълнителни трудови възнаграждения и други плащания при условията и по реда на Кодекса на труда.

    Чл. 34. (3) Времето, през което общински съветник е заемал длъжността председател на общинския съвет, се признава за трудов стаж.

    ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА

    Чл. 5. (2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:

    3. работи по трудово правоотношение, освен ако заема академична длъжност по правни науки във висше училище или научна организация;

  17. Радвам се за добрия избор.
    Поздравления, г-н Тихолов!

    П.П. Снима си превит
    ерудит чешит,
    а зад него в гръб
    подло щрака ръб. 🙂

  18. Чета публикациите ти, г-н Иванов, и не откривам някаква промисъл – защо не си гледал на костилки, например. Та чии бяха празните бюлетини? Оня, дето спеше на трибуната как така стана приятелю? Апропо, като гледам как си описал ситуацията, БСП не е нокаутирала ГЕРБ, а твоята политическа фаворитка. И нейната тактика да властва невинна като девица.
    Ха на ляво, ха на дясно,
    заклещи се на тясно….

  19. http://www.lovechtoday.eu/wp-content/uploads/2013/06/obs100613D.jpg

    веднага стана ясно, че новоизбраният председател е супермен, тъй като само няколко минути след избора- един почтен човек, умен, еродиран, дългогодишен председател на общински съвет Ловеч, административно подготвен падна на колене пред него …

Comments are closed.