Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов получиха благодарствено писмо от Валерий Козлов – глава на муниципален градски окръг Сиктивкар, Република Коми, Руска федерацията. Поводът е, че подарените от Община Ловеч фолклорни костюми вече са подарени на българската общност там.

„Особено ни е приятно да отбележим, че на тържествено мероприятие в чест на Деня на Русия и Деня на града на 10 юни 2019 г. българските национални костюми бяха връчени на представителите на градската българска културна автономия“, се казва в документа. От Сиктивкар изпратиха и снимки от събитието.

Както съобщихме по-рано, дарението бе връчено в Ловеч на 5 юни т.г. по време на гостуването на делегацията от побратимения руски град. Средствата бяха събрани след два благотворителни концерти на ловешки ученици. Изработени бяха 12 фолклорни костюми (6 дамски и 6 мъжки), предназначени за танцовия състав на българите Днес в Сиктивкар живеят над 500 българи, които участват във всички градски мероприятия, стана ясно при посещението в Ловеч.