Община Ловеч и транспортна фирма ЕТ „МКМ-Михаил Масарлов“ осигуряват безплатен транспорт до гробищен парк „Скобелево“ (и обратно) в събота, 2 ноември 2019, по повод Архангелова задушница. Това съобщиха от община Ловеч.

В 8.00 ч. от Автогара Ловеч ще отпътуват три автобуса при напълване по следния маршрут:

Автогара – Ловеч – спирка на ул. „Цачо Шишков“ – спирка ОББ – спирка „501 стоки“ – спирка Салито – кв. „Продимчец“ – Скобелево и обратно.

Архангеловата задушница е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.