Който и да беше избран за кмет, щеше да управлява като представител на едва 17 % от хората с право на глас в град Ловеч. Това са фактите и цифрите за града!

Павлин Иванов

Интересни са данните от балотажа касаещи резултатите на кандидатите за кмет на отминалите вече местни избори в Ловеч. Според избирателни списъци, в самият град Ловеч имат право да гласуват 33 254 души. Първият извод е, че нашият град не е малък, както се говори. Поне по документи, пълнолетните жители са 33 254 души.

От тях, на балотажа са излезли да гласуват 12 418 души. Това прави малко над 1/3 от избирателите или по-точно 37%. Да обобщя. В самият град Ловеч са излезли да гласуват една трета от хората с право на глас.

Както вече съобщих, в град Ловеч печели Корнелия Маринова с 5807 гласа, докато Радина Банкова е получила с 75 гласа по-малко – 5732 гласа. Или Маринова получава 17.4% от доверието на всички имащи право на глас. Банкова е получила 17.2 % от гласовете на всички пълнолетни.

Изводът е, че на всеки един симпатизант на Маринова се падат малко над 4 човека, които не дават гласа си в нейна подкрепа. Този извод може да се направи и за Радина Банкова.

Т.е., който и да беше избран за кмет, щеше да управлява като представител на едва 17 % от хората с право на глас, което е дълбоко непредставително. Но, това са правилата на изборния процес.

Как гласуваха ловчалии по квартали:

Вароша и Дръстене са избрали Корнелия Маринова с 242 гласа срещу 194 гласа за Радина Банкова. Разликата е 48 гласа в ползата старата нова кметица.

Живеещите в района на центъра и гласуващи в ОУ „Васил Левски“ също са подкрепили повече Маринова. Там тя печели с 72 гласа разлика, като е получила 676 гласа срещу 604 за Банкова.

Гласувалите в Центъра в СУ ”Св. Кл. Охридски” са дали интересен резултат. Гласовете за двете кандидатки са разделени точно по равно. Те са получили точно по 582 гласа.

Кварталът около пазара, гласуващ във Ветеринарния е избрал Банкова, като разликата е само 1 глас. Тя е получила 551 вота, а Маринова 550.

Съседният квартал, в който жителите гласуваха в ОУ „Христо Никифоров“ е избрал Радина Банкова, макар и само с 5 гласа преднина. Тя е получила 673 гласа, докато за Маринова са гласували 668 човека.

Заводските също са избрали Банкова, като там тя е получила 413 гласа, а Маринова 349 или с 64 гласа по-малко.

В кв. „Червен бряг“ отново печели Банкова с преднина от 66 гласа. Там тя получава 589 гласа срещу 523 за Маринова.

В кв. „Дикисана“ печели Маринова с 304 срещу 281 гласа за Банкова.

Следват данните за най-големият квартал „Бабаковец“.

Жителите на този квартал, които гласуват в Математическа гимназия са избрали Радина Банкова с 396 гласа, а за Маринова са гласували 318 души. Разликата е от 78 гласа.

Гласуващите в ОУ ”Проф. Димитър Димов” на Бабаковец са подкрепили Банкова с 507 гласа срещу 449 за Маринова. Тук разликата е 58 гласа.

Резултатът от изборите в КБУ е в полза на Маринова, която постига 629 гласа, докато за Банкова гласовете са 599. Разликата е точно 30 гласа.

Условно обобщеният резултат от Бабаковец е:

Радина Банкова – 1502 гласа, Корнелия Маринова – 1396 гласа. Победител тук е Банкова.

Интересен е резултат в един от най-забравените квартали на Ловеч, а именно Гозница.

Там за Корнелия Маринова са гласували 370 човека, а Радина Банкова значително е изостанала и е получила едва 240 гласа. Тук разликата е 130 гласа.

В другият забравен квартал „Продимчец“, Маринова печели отново, но с малка разлика. Тук тя е получила 47 гласа, само с 5 повече от Банкова, която е получила 42 гласа.

И накрая, как са гласували в двата дома за възрастни хора и в Психоболницата.

В Психоболницата гласовете на хората са по равно. По 15 гласа е получила всяка от двете претендентки за кметския стол.

В старческия дом „Върбовка“ убедително печели Маринова с 24 гласа, Банкова има подкрепата на едва 6 души.

Подобен е резултата и другият дом в Сливек. Там хората са подкрепили много мощно Маринова. Тя печели 33 гласа срещу само 3 за Банкова.