Бележити дати от летописа на България оживяха на 18 май в бившата ловешка казарма. Фестивалът „Пазим своята история“  е по идея на учениците от ученичестия съвет на Средно училище „Свети Климент Охридски“ и Регионален клуб „Васил Левски“ при Национално дружество „Традиция“, реализиран с подкрепата на Община Ловеч. Древната легенда за Кубрат и завещанието към синовете му,  кога е  Златният век  на България и защо е наричан периодът на културен разцвет на българската държава, делото на  Светите братя Кирил и Методий и  Свети Климент Охридски,   думите на Паисий Хилендарски, изразените в труда му „История славянобългарска”, идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ, бяха само част от картините пресъздадени от учениците от СУ „Св. Климент Охридски”.

Сцена от  надиграването и облога  във „Ветрената мелница” от Елин Пелин покачи настроението. Завири ли музиката, освен да се забавляват, участниците се надиграват- това направиха и учениците, дошли да подкрепят юбилея на СУ „Св. Климент Охридски”. Да покажат своите танцови заложби се включиха възпитаниците от ОУ „Проф. Димитър Димов”, ОУ „Христо Никифоров” и ОУ Васил Левски”.

Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета беше пресъздадена в историческа възстановка. Бойните действия бяха представени от ученици от СУ „Св. Климент Охридски” и ОУ „Васил Левски”, облечени в костюми, характерни за епохата. Идеята е децата да се запознаят с историята, като я съпреживеят и да остане в тях паметта, че са наследници на свободолюбиви българи.

Празникът продължи с песни и рецитал от стихотворения изпълнени от децата на Ловеч.

В двора на бившата казарма, посетителите имаха още възможност да се  запознаят още  с въоръжението по време на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Да си направят и ретро фото, както и да вкусят ароматно кафе от Ориента. Ученици от ловешките училища бяха приготвили сладки изкушения,  средствата от които ще бъдат използвани в дарителска кампания.  Общата събрана сума е 865,15лв. и ще бъде предоставена за закупуване на кувьоз. Не спираха желаещите да проверят своя мерник при стрелба с лък или да се запознаят с изработката на глинени съдове.

Регионален клуб „Васил Левски” при НД „Традиция” изказва своята благодарност към всички подкрепили отбелязването на 125 годишния юбилей на СУ „Св. Охридски”. В „Пазим своята история” се включиха  учениците от ОУ „Васил Левски”, ОУ „Проф. Димитър Димов”, ОУ „Христо Никифоров” и Регионален клон „18 пехотен Етърски полк” – Велико Търново, както и ученици, педагози и родители от СУ „Св. Климент Охридски”