Община Ловеч организира прожекция на новия документален филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”. Ловешката премиера ще е на 25 юни, вторник, от 18 часа в камерната зала на Драматичен театър Ловеч. Входът е свободен.

На прожекцията ще присъства екип на независимия държавен орган, начело с председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, както и известният журналист Христо Христов, който е сценарист на филма. Столичната премира беше на 14 май.

В документалната лента е проследен трудния път на отварянето на досиетата на репресивния апарат на БКП от 1990 г. до 2006 г., когато бе приет сега действащия закон за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА.

Представена е цялостната дейност на Комисията по установяването и обявяването на сътрудниците, изграждането на Централизирания архив за документите на тоталитарните служби в гр. Банкя, изследователската дейност, както и тази за обслужването на граждани и читатели.

Във филма е отделено място и на непрекъснатите атаки, на които е подложена Комисията от противниците на отварянето на досиетата и как тя се справя с тези предизвикателства.

Режисьор на филма е Димитър Коцев.