Община Ловеч в периода 24 – 26 юни 2019 година е домакин на Четиринадесетите национални педагогически четения под наслов „Да запазим усмивката в училище”. Официалното откриване ще е на 24 юни, понеделник, в Ловчанско читалище „Наука – 1870“. Това съобщават от Регионалното управление на образованието в Ловеч, които са сред организаторите. Другите са Община Ловеч, Министерството на образованието и Център “Хуманна педагогика”. Очакват се в четенията да се включат над 70 участници от страната.

Във вторник сутринта програмата предвижда споделяне на творчески опит /работа по групи/, както и посещение на забележителностите на Ловеч. Сред обсъжданите теми ще е и темата „Моето педагогическо ежедневие“.

Закриването на националните педагогически четения е в сряда от 11:00 часа.

Ловеч не за първи път е домакин на този форум. Двигател на събитието е Център “Хуманна педагогика”, който функционира от 2005 год. под ръководството на проф.д-р Емилия Василева и експертен съвет. Центърът е конструиран от функциониращи лаборатории „Хуманна педагогика” и от индивидуалното участие на учители и експерти от областите София, Силистра, Ловеч, Русе, Пловдив, Пазарджик, Добрич, Плевен, Разград.

През периода 20.06.2018 год. – 22.06.2018 год. в Ловеч се проведоха 13. национални педагогически четения. В сборника /XIII–те национални педагогически четения/ са включени 66 доклада, в т. ч. авторски колективи. В периода 20.06.2018 год. – 22.06.2018 год. участваха 87 учители от областите Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Силистра, Добрич, Сливен, Разград.

Дейността на центъра “Хуманна педагогика” е ориентирана около доброволен принцип, създаване на лаборатории по хуманна педагогика, там където е налице желание за промяна на облика на българското училище, както и актуализиране и разпространение на педагогическите хуманистични идеи.