„ДА ОСВОБОДИМ ТРОТОАРИТЕ ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ“. С тази инициатива в навечерието на първия учебен ден излезе Областната комисия по безопасност на движението към Областен управител, която проведе свое заседание преди дни. То бе председателствано от зам.-областния управител Бойко Пъдарски и в него участваха всички членове – представители на общините и заинтересовани институции, в това число и главен инспектор Николай Недялков – началник на сектор „Пътна полиция“ към ОД МВР – Ловеч.

„Пътувам в областта достатъчно, за да имам впечатление, че проблемът с паркирани коли по тротоарите е повсеместен. Живея в Троян и знам, че тази порочна практика е широко разпространена. Бях свидетел как троянец прехвърли за минути три кубика дърва на съседа си, само за да си освободи място на тротоара и да паркира колата си. Свидетел съм как майки с колички и деца са принудени да слязат на пътното платно, защото не могат да минат по тротоара, няма място дори да заобиколят колите. Коли по тротоарите има и в Ловеч, и навсякъде. След дни децата ще тръгнат на училище – и тях ли ще гледаме как вървят по пътното платно, докато заобикалят паркирани по тротоарите автомобили – някой уж за малко, други трайно паркирани в нарушение“. Това коментира Пъдарски в дискусията след предложението.

Николай Недялков, който представлява ОД на МВР – Ловеч в комисията, увери, че дирекцията има ресурса да се справи с този проблем, за да се освободят тротоарите за пешеходците. Той припомни, че от 234 пътно-транспортни произшествия през 2017 г. 98 са възникнали именно в населените места, при които са пострадали 32 човека. Стана ясно още и че основните рискови групи сред пешеходците са децата до 14-годишна възраст и възрастните хора. На заседанието бе докладвано от началника на Областен отдел „Автомобилна администрация“Ловеч Пенчо Камарашев, че е извършена проверка на всички автобуси, които ще превозват деца през учебната година.

Инициативата „Да освободим тротоарите за пешеходците“ ще се проведе активно през целия м. септември и ще продължи до постигане на целта – тротоарите да станат запазена територия за пешеходците.

Ето и текстовете от Закона за движение по пътищата, които указват паркирането в населени места: чл. 94, ал. 3 – „За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци“ и чл. 98, ал. 2, т. 2 – паркирането е забравено „на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях“.