btv
Според прокуратурата действията им са ощетили държавното лечебно заведение във Враца
.

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия зам.-министър на здравеопазването д-р Михаил Зортев и двама директори на държавната болница във Враца за схемата „болница в болница”, съобщават от btv.

Зортев е обвинен за това, че в периода 30 декември 2010 – 18 май 2011 г. е нарушил служебните си задължения, като е издал разрешения на частно лечебно заведение да извършва медицински дейности на територията на болница „Христо Ботев“ АД във Враца, които дублират услугите на държавната структура.

Настъпилата вреда от действията на бившия зам.-министър е в размер на 12 881 505 лв. – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за дейности, които предлага и държавната болница.

Обвинение е повдигнато и на бившия директор на болницата във Враца Владислав Иванов за договор за наем за частното лечебно заведение при цени, значително по-ниски от нормативно определените. Според обвинението щетата е за 137 хил. лв.

Третото обвинение е за Светозар Луканов, също бивш директор на болница „Христо Ботев”. Той е обвинен за щета в размер на 379 хил. лв. Причината е покупката на компютърен томограф за болницата. Луканов първо поискал от Министерството на здравеопазването 784 хил. лв. за томографа, а после е открил процедура за обществена поръчка с прогнозна стойност тази сума.

Явили се двама кандидати, като разликата в предложените от тях цени варирала около 130 000 лв. За изпълнител на поръчката било избрано търговското дружество, предложило по-високата цена. Тя била близко до максималната стойност от 784 000 лв.

„Цената на апаратурата, при закупуването й от производителя й, била в размер на 366 378,90 лева без ДДС. Разликата между стойността на компютърния томограф по договора за обществена поръчка и реалната му пазарна стойност била в размер на 379 091,10 лв.”, уточняват от обвинението.