Павлин Иванов

Странно писмо от 27.02.2019 г., подписано от Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с „Финансовото състояние на МБАЛ „Прод. Д-р Параскев Стоянов“ ще разглеждат съветниците на заседанията на постоянните комисии във вторник и сряда.

Писмото, което може да видите, пространно описва правната рамка по създаване на дружеството, дяловете, които всеки от акционерите – общини и държава притежават. Едва в две изречения накрая, Министъра, без да съобщи конкретна информация, апелира съдружниците в акционерното дружество да поемат своите ангажименти и помогнат за оздравяване на болницата, чрез субсидиране на капиталовата програма на търговското дружество.

Министърът е поставил и срок за отговор, който е 15.03.2019 г..

Макар от официалното писмо да не става ясно нито какви средства, нито за каква цели става въпрос, кмета на община Ловеч Корнелия Маринова е отговорила, че чрез Общински съвет Ловеч вече е взел решение за отпускане на 35 000 лв. на болницата в Ловеч, като с тях са закупени:

  1. Видеогастроскоп за 25 980 лв. с ДДС
  2. Лабораторна апаратура на стойност 5 343 лв. с ДДС

 

Информация от други Общински съвети или кметски администрации не е налична в документите за комисиите на ОбС Ловеч.

Писмото завършва с думи за очакване за отговор по взетите решения от Общинските съвети на съответните общини, съдружници в МБАЛ „Прод. Д-р Параскев Стоянов“ Ловеч и с надежда за подкрепа за разрешаване на „тежката ситуация, свързана с осигуряването на болнична помощ в Ловеч.“

Пълният текст на писмото може да изтеглите от ТУК