В празника на четири училища в Община Ловеч се включи на 16 септември кметът Корнелия Маринова, като поздрави малки и големи ученици и техните учители с първия звънец от новата 2019/2020 учебна година.

Това са ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Александрово, ОУ „Васил Левски“ в Ловеч, ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ и частното православно училище „Св. Седмочисленици“.

В три от тях кметът бе заедно със заместник-министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова, която е в Ловеч от неделя вечер. Разделиха се само в един момент, когато зам.- министърът посети празника на обновената Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина “Проф. Д. Димов”.

Най-голямо обществено внимание в този ден имаше към откриването на първото православно частно начално училище „Св. Седмочисленици“ в сградата на Старата митрополия в Ловеч. Това е естествено, тъй като то е първото по рода си в цялата страна . Създадено е под егидата на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословията на патриарх Неофит.

„Това е дългоочакван момент за всички нас, един изключително важен ден. Не случайно тук сме се събрали представители на всички държавни и общински органи“, каза кметът Корнелия Маринова. Тя припомни как преди много години в Ловеч е сложено началото на изучаване на религия в общообразователните училища, после започнало популяризиране на православието чрез специална програма. „Очевидно е, че Ловеч има нужда от това училище, затова толкова много хора дойдоха днес. Вярвам, че пътят на новото училище ще е възходящ“, каза още кметът Корнелия Маринова. Тя подари на училището икона на Божията майка, поздравителен адрес и знамената на Р България и Община Ловеч.

„Сигурна съм, че освен на знание, тук ще учите учениците и на исконните добродетели, защото в този технологичен век няма как човечеството да оживее без душа“, отбеляза в поздрава си зам.-министър Таня Михайлова. Тя подари училищен звънец на директорката Иванка Хинкова.

„В нашето ново училище нека децата да растат в радост, с надежда и любов, без насилие, без пороци, да ги учим на вярата в Бога, да са милостиви и милосърдни. Те ще учат всички предмети по програмата на министерството, както и богословие“, каза митрополит Гавриил, който в съслужение със свещеници отслужи водосвет и благослови начинанието.

За откриването тук бяха депутатите Иван Миховски и Валентина Найденова, областният управител Ваня Събчева и нейният заместник Илиян Тодоров, зам.- кметът на Ловеч Венцислав Христов, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч и други. Фирмата ЛЕКС ГРУП дари на малките християни училищен микробус. В новото училище има предучилищна група и един клас първолаци.

Рано сутринта в понеделник се състоя тържеството в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Александрово, където гости бяха кметът Корнелия Маринова, зам.-министърът Таня Михайлова и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието. Кметът Корнелия Маринова с вълнение си припомни, че преди години е започнала своя педагогически път именно от това училище. Тя подчерта колко важно е всяко едно училище за общината, включително това в Александрово. Обеща да се търсят финансови възможности за цялостен ремонт на сградата.

За първи път в мандата си Корнелия Маринова успя да се включи и в тържеството на любимото ОУ „Васил Левски“, където преди беше директор. Тя припомни на множеството защо всички трябва да се гордеем, че сме жители на Ловеч.

На тържеството в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ имаше нововъведения в ритуала – новите класове бяха въведени в строя с духова музика, имаше наградени учители, песни, както и клетва по текста на популярната песен от филма „Вчера“.

Представена беше новата преподавателка по английски Алисън Райс, която е праправнучка на Джон Атанасов.

Кметът Корнелия Маринова попита учениците: „Помните ли какво ви обещах в края на миналата учебна година? Обещах, че за есента ще имате обновена инфраструктура. Сега виждате, че всичко около училището е ремонтирано.“ Думите бяха посрещнати с бурни аплодисменти и възторжени викове на одобрение от учениците.

След тържеството Корнелия Маринова и Таня Михайлова прерязаха лентата на нов модерно обзаведен кабинет по биология.

Представители на ръководството на Община Ловеч участваха в тържествата на всички останали училища в общината.