Областният управител Ваня Събчева откри днес новата учебна година в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Ловеч по покана на директора Ирина Стоенчева.

„Поздравявам Вас – учениците, че сте избрали да учите тук, това означава, че сте избрали и своята професия. Професионална гимназия по механоелектротехника ще Ви даде възможност да придобиете и практикувате необходимите умения за нея и от Вас зависи да вземете максимално от това, което Ви предоставят Вашите учители. Направете го и полученото образование тук може директно да свърже Вашите знания и умения с нуждите на пазара на труда в нашия край. Един ден ще оцените това. Поздравявам ръководството и учителите за положените усилия и пожелавам да продължите с добрите практики в обучението и предаването на Вашия опит на тези млади хора. Направете го с търпение и професионализъм“, каза Събчева в поздравителното си слово пред учители, ученици и гости и пожела успешна учебна година.

Тази година ПГМЕТ започва реализирането на дейностите пореден международен проект по програма „Еразъм+“ под надслов „Практическото обучение – солидна основа за качество и иновации“. 16 ученици ще имат възможност да заминат за близо едномесечно обучение в град Римини, Италия след съответната допълнителна подготовка и подбор.

Областният управител Ваня Събчева бе днес гост и на тържественото откриване на първата учебна година в новооткритото частно начално училище „Св. Седмочисленици“, където връчи своя поздравителен адрес. В него ще се обучават 9 първокласници и 6 деца в подготвителна група.

Събитието бе почетено от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, която подари и първия училищен звънец на новото школо. Тя изрази увереността на Министерството на образованието и науката, че в класните стаи ще се преподава с любов, а „малките днес ученици утре ще пораснат добри хора“.

1044 са първокласниците в област Ловеч за учебната 2019/2020 г., а общият брой на учениците е 12 860.