Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 31 август вечерта, събота, бе скъп гост на празника на село Българене, съобщават от пресцентъра на градската администрация. Жителите там празнуват винаги в последната събота на месеца, като отбелязват църковния празник Голяма Богородица, който по стар стил е на 28 август. По този повод Корнелия Маринова връчи на Тодорка Славчева, кмет на село Българене, икона на Богородица и поздравителен адрес. В него се казва:

„Всяка година Вие се събирате в края на август по този хубав повод. И не случайно с хубавото българско име селото Ви се е утвърдило като символ на националния ни дух.“

В своето поздравление кметът на Ловеч припомни за придобивките от последно време, особено факта, че са асфалтирани предвидените улици.

Фолклорна група от НЧ “Зорница 2010 – Нено Щрегарски” от Ловеч изнесе програма.

 

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави жителите на село Баховица за традиционния народен празник, който се провежда в края на август. Празникът отбелязва края на тридневната битка за освобождението на Ловеч през 1877 година, защото именно край това село са прозвучали последните изстрели от битката, донесла свободата в Ловеч.

Посещението на кмета стана на 30 август вечерта, когато имаше празничен концерт в местното читалище „Напредък – 1920 г.“  Публиката получи поздравления и от кмета на селото Калин Кръстев, който разказа какво е предвидено за двата дни и поздрави участниците за добрата организация.

„Винаги се вълнувам, когато идвам на този празник, който припомня за историческия подвиг и за жертвите, паднали за освобождението на Ловеч“, каза Корнелия Маринова. После тя добави, че Баховица става все по-важно място за общината. „На 26 септември ще бъде тържественото откриване на новия германски завод „Фос аутомотив“. Очакват се тук да дойдат много важни гости, а селото ще става все по-хубаво и приятно място за живеене“, съобщи кметът на Ловеч.

Програмата бе открита с народен танц на най-новите попълнения в танцовия състав.

Изпълнения имаха танцов състав „Баховица“, Смесената певческа група към читалището с ръководител Драгомир Георгиев, Александра Георгиева, детската танцова група „Усмивка“ и актьорите от театрално-сатиричната група. Изява имаше и най-възрастният самодеец Иван Монов, който разказа весели случки от миналото.

Водещ бе Кристиан Костов.

В събота веселието продължава в живописната местност Бърнин дол, където са отекнали последните пушечни изстрели от историческата битка.За празника са приготвени пет казана с курбан.

 

Тържествено в петък вечер в Ловеч бе отбелязана 77-годишнината на д-р Тодорка Станчева, хирург, дългогодишен преподавател във Ветеринарния техникум до 2000 година. Освен като уважаван общественик и специалист с многобройни ученици, тя е известна и като майката на фолк дивата Малина, която естествено също уважи семейния празник.

Специален гост в началото на тържеството беше и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя връчи на д-р Станчева букет и плакет „С най-добри пожелания“, като припомни каква енергия се крие в числото седем, което два пъти се повтаря с годишнината. „Числото седем е божествено число, защото седем са чудесата на света, каквато е и майчината любов. Пожелавам Ви най-добрите неща в живота, любов и щастие, одухотворение и щастливи мигове с децата, с цялото семейство“.

Както стана ясно, д-р Станчева особено се гордее, че е прабаба на своята красива внучка Малина.

Д-р  Станчева, която на тържеството показа висок дух и чувство за хумор, е родена в село Деветаки. Имала е трудно детство, остава сирак, но с труд и упоритост получава високо образование. Завършва висше образование във ВВМИ – София. Работи 33 години като преподавател по хирургия във ВМТ – Ловеч. Носител е на златна значка „Отличник на министерството на народната просвета“ и много други отличия.

На тържеството в ресторант „Президиум“ освен дъщерята Малина, се изявиха и певците  Иван Дяков и Румяна Попова.