Павлин Иванов

Те си позволяват да използват и други похвати за да оказват „влияние“ върху хората. Това заяви тази сутрин загубилият изборите кандидат за кмет на община Ловеч Радина Банкова пред ловешките медии.

На база на удостоверение с неверни данни, издадено от НАП, е образувано изпълнително производство срещу фирма на Банкова и са запорирани сметки за над 80000 лв..  Това се е случило на 30 октомври 2019 г., дни преди решителния вот за кметския стол в Ловеч.

Банкова е категорична, че служители от данъчната администрация са съставили и издали документ с невярно съдържание. Тя обяви, че ще следва законовите процедури за да защити правата си. Важно уточнение е, че такава сума не е дължима.

Неверните данни според Банкова са в няколко аспекта. Първо, че има данъчни задължения в особено големи размери, което не е вярно. Тя заяви, че е консултирала със своите счетоводители и е категорична, че данните посочени в удостоверението издадено от НАП не касае данъчната сметка на фирмата. Също така, декларациите и сумите подадени от фирмата на Банкова подадени в НАП, не отговарят на тези упоменати в издаденото от данъчните  удостоверение, въз основа на което са предприети последващи действия – запориране на сметки на дружеството.

Запорираните сметки на дружеството за над 80 000 лв., въпреки че фирмата не ги дължи.

Банкова е категорична, че служители от данъчната администрация са съставили и издали документ с невярно съдържание. Тя обяви, че ще следва законовите процедури за да защити правата си. Важно уточнение е, че такава сума не е дължима.

Банкова обясни подробно, че всяка фирма попълва Декларация 1, в която всеки работодател в България има задължение да декларира осигуровки, данък общ доход и здравни осигуровки. Това е всеки божи месец, каза Банкова. Това са текущи задължения, които текущо се погасяват и текущо възникват наново. Нормален процес.

Радина Банкова обясни подробно и за друг случай, който нейните опоненти в изборната битка са използвали целенасочено – обвиненията срещу нейната фирма, че е точила неправомерно ДДС. Според Банкова, това е категорично невярна информация. Нейната фирма е износител и всеки месец тя подава декларация за възстановяване на ДДС.

Според нея, казусът е интересен, защото тази тристранна сделка, която е станала повод за внушенията, 11 месец според НАП е изрядна и законна и данъчните я признават за тристранна сделка, а в края на единадесетия месец е дошла „една госпожа“, която е дошла и е заявила, че това е грешка.

Бях удивена, каза Банкова. Искате да кажете, че всички ваши колеги от НАП преди вас са некомпетентни ли? Да, те са сбъркали, отговорила служителката. Въпреки това, аз си внесох ДДС-то, след това оспорвах процедурата. Беше невероятно как много екипи в продължение на една година признават тези сделки и идва една госпожа и казва, че колегите са й некомпетентни.

Димитър Горов от предизборният щаб на БСП в Ловеч каза, че освен персонален удар към фирмата и затрудненията, които произтичат от това, си давате сметка, че не става въпрос само за някакво очерняне на Банкова. Става въпрос за опит за физическото фалиране на фирмата.

Някой го организира това, организирана е операция. Видимо е, че данните не са верни. Аз съм от доста време в политиката и случайностите в нашия занаят не са актуални. Самата атака започва дни преди първия тур. Според мен, каза Горов, не им е стигнало времето да направят удара точно преди балотажа. Блокирането на сметките става ден и половина след края на изборите.

Черният пиар на опонентите ни и кампанията срещу фирмата на Радина Банкова беше основна нишка по време на цялата кампания, за да се каже, че тя е лош работодател. И така се стигна до днес.

Дълго време имах усещането и вярването, че в Ловеч, а и на други места, НАП и други институции не се използват за разчистване на такъв тип политически сметки. Към днешната дата, смея да го твърдя с висока степен на сигурност, че институциите в Ловеч, включително НАП в Ловеч и Велико Търново, бяха използвани като бухалка в местните избори и за разчистване на сметки, заключи Горов.

 

Очаквайте втората част от днешната пресконференция на Радина Банкова и Димитър Горов.