Актът му за встъпване бе връчен от апелативния прокурор на Велико Търново Таня Недкова.
Валентин Вълков встъпи в изпълнение на длъжността окръжен прокурор на Ловеч за втори мандат, съобщиха от държавното обвинение. Актът за встъпване му е бил връчен от Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, пред целия колектив.
При представянето си пред кадровиците той показа познаване на проблемите на обвинението и постави акцент върху това, че ще работи за увеличаване на натовареността на следователите в следствения отдел към обвинението, както и върху разрешаването на въпроса с бавните експертизи по разследванията.

Валентин Вълков има над 22 години юридически стаж в органите на съдебната власт като прокурор. От 1999 г. изпълнява длъжността прокурор в Районна прокуратура – Ловеч, като в периода от 2004 г. – 2006 г. е заместник-районен прокурор. От 2006 г. е прокурор в Окръжна прокуратура – Ловеч. След проведена процедура на ВСС, от септември 2014 г., е назначен за административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура- Ловеч. С решение на ВСС от 09.10.2019 г. е избран за втори мандат като окръжен прокурор на ОП Ловеч. Има ранг “прокурор в ВКП и ВАП”.