Единадесет години кампанията „Забавно лято” радва малки и големи.  Организатор и основен изпълнител е Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Във времето „Забавно лято” се превърна в запазената марка за настроение с доброволците на библиотеката В началото кампанията беше финансирана с лични средства на доброволците, а сега е на „проектен принцип” със средства от общината, като тези средства са целеви –  за награден фонд, блокчета, боички и други консумативи за мероприятието. Кампанията събира малчуганите, чиито родители са ангажирани през летните дни.

От пет години основен партньор  е  Български червен кръст. С много музика, танци и весели игри от юни до септември доброволците забавляват присъстващите в Ловеч и близките населени места. По време на забавите момчетата и момичетата имат  възможност да играят на федербал и обръч, да покажат издръжливост в скачане с голямо и малко въже, да си предават   пръстени със сламки, дърпане на въже и всякакви други подобни забавления. Активността на родителите също е голяма, те споделят празника със своите деца и са  съпричастни в емоциите и настроението им.

Бих искала да спомена малка част от голямата палитра от игри и занимания радваща малки и големи. Голям интерес предизвиква играта на „лайкове”. Позната в някои страни на Европа като игра с щипки. Всеки играч има  щипка с залепен палец нагоре със син ръкав. След „едно, две три …започни” всеки трябва  да вземе „лайка”, без да изгуби своя.  За участие в състезанията има изключително много желаещи. Скачане с чувал, родител разпознаващ детето си със завързани очи, мокър бол, надиграване, дартс. Радостна вълна предизвиква пренасяне на вода с чашки и пълнене на кофи, пренасяне на пуканки с лъжица, кой отбор най –бързо ще спука балони, пукане на балонче гръбче в гръбче, дърпане на въже,  играта заедно с родители и баби „Познай детето”. Много от наградите се печелеха в различните игри. Спортистите също имат възможност да покажат олимпийски дух и желание за победа в различните игри. Доброволците не спират да окуражават участниците, да помагат в състезанията и танците, да се грижат за доброто настроение на всички. Малки и големи се редят на опашка, за да бъдат нарисувани с боички и да се обличат с дрехи на приказни герои. В резултат на което наоколо се появиха принцеси, пеперуди, спайдърмен, паяци, мечета и други любими приказки и комикс герои. Такива бяха предпочитанията на децата, които искаха да бъдат нарисувани освен по лицата и по ръцете.

Момчетата и момичетата от Български червен кръст раздават всеки път на родителите информационни материали кои за начин за действие при бедствие.  През последните години, наред със спортуването организаторите провеждат  и образователни демонстрации, където деца и родители могат да научат правилата за пътна безопасност и оказване на първа долекарска помощ при пострадал.

От три години към приятелите на Центъра за работа с доброволци се присъединиха Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества”, а от миналата и Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни.

Тази година „Забавно лято” стартира на 20 юни. Въпреки дъждовното време, детска глъч изпълни квартал „Червен бряг”. Деца и доброволци се впуснаха в най-забавната и очаквана инициатива, а тя, забавата, е безкрайна – рисуване, игри, танци и много настроение. Последваха кв. „Уста Колю Фичето” и село Умаревци. „Керванът „ на забавлението продължава в селата Дойренци, Гостиня и Пресяка. На 27 юли за втора година малки и големи от Априлци ще имат възможност да усетят магията на „Забавно лято”. През месец август и септември по предварителен график кампанията продължава.