В първите дни на октомври ученици и учители от ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч гостуваха на гимназията за романски езици „Г.С. Раковски“ в Бургас в изпълнение на националната програма „Иновации в действие“. В събитието участваха и представители на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков” във Видин.

Програмата предвижда сътрудничество между иновативни и неиновативни училища с цел представяне на новаторски подходи към учебното съдържание, методите на преподаване и/или учебните програми. Друга цел е да се подкрепят с идеи и ресурси училища, на които предстои да кандидатстват за включване в мрежата на иновативните училища в България.

Посещението при бургаските иноватори беше първата за страната осъществена мобилност по програмата. В обща сесия училищата представиха своите разработки, подходи и използвани ресурси.

Ловешката гимназия беше представена от Галя Баева, която показа начин на преподаване на философия с оглед на реални житейски проблеми при използване на технологии – виртуална класна стая в “Google Classroom”, собствени и преведени видеа, различни видове софтуер за интерактивно формиращо оценяване. Домакините представиха работата по различни предмети с метода „обърнат клас“. Пепа Якимова разказа как на практика е прилагала метода през изминалата учебна година в часовете по френски език. Красимира Войнова представи използването на „обърнат клас“ в часовете по история, а Вера Владова и Златина Меранзова споделиха опита си от проведен интересен интердисциплинарен урок: ученици, изучаващи френски език, представят информация на италиански език и обратно – ученици, изучаващи италиански език общуват на френски в симулация на реална комуникативна ситуация.

Гостите от Видин представиха опита си от множество проекти по „Еразъм +“, както и с различни технологични ресурси за преподаване на чужд език. Радостина Георгиева, директор на ПГРЕ „Г.С. Раковски“, изрази учудване, че при такъв сериозен опит те все още не са се заявили като иновативно училище.

В програмата домакините бяха включили работилница за възможностите на учебната платформа „Мудъл“, подготвена и ръководена от Николов. Гостите – ученици и учители, имаха възможност лично и на практика да се убедят, че разработването на уроци и решаването на тестове в електронната платформа първоначално изисква сериозна инвестиция от време, но впоследствие значително улеснява ученето и запомнянето.

За учениците беше особено интересен часът по английски език с използване на интерактивна дъска, видеа, ребуси и тестове за бързо формиращо оценяване на усвоеното по време на часа. Беше им позволено да се включат в урока и те участваха с ентусиазъм.

Без съмнение срещата беше полезна за всички участници с възможността да се съпоставят подходи и резултати, да се обсъдят те в официални и неформални разговори и да се участва в учебни часове, в които просто нямаше време за скука.