В Ловеч се открива изложба на акад. Дечко Узунов, посветена на 120 години от рождението на видния художник. Откриването е в сряда, 9 октомври 2019, от 17.30 часа в Художествената галерия в Ловеч.

Изложбата е с творби (живопис и рисунки), предоставени от Художествената галерия в Казанлък.

Дечко Узунов (1899 -1986) е роден в Казанлък, където е бил ученик на Чудомир. През 1919 г. е приет за студент в Държавното художествено индустриално училище в класа на проф. Петко Клисуров. През 1922 г. Узунов заминава за Мюнхен на специализация при проф. Карл фон Маар. Там се запознава с творчеството на най-големите майстори на живописта.

След завръщането си в България завършва образованието си в Художествената академия през 1924 г., в класа на проф. Стефан Иванов, преподават му и Цено Тодоров, Иван Ангелов, Никола Маринов. От 1926 г. работи като щатен художник в Министерство на просветата до 1932 г. Свързва се с кръга „Родно изкуство“, прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен. В чужбина прави изложби в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.

Художествената гимназия в Казанлък е прекръстена в чест на Дечко Узунов на Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“.

Художественото му наследство е изключително разнообразно на теми, жанрове и видове изобразително изкуство – както изящни, така и приложни. Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография, декоративна монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.