По инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Банченския архиепископ Лонгин, Боянската чудотворна икона на Божията Майка отново ще посети Ловчанска Епархия. Чудотворният образ на Пресвета Богородица, който обиколи Ловчанска Епархия през 2008 г., пристига в Ловеч на 25 май следобяд и ще бъде изложена за поклонение в централните храмове на духовните околии на Ловчанска Епархия до 2 юни.
Иконата е нарисувана през 1991 г. за иконостаса на храма Рождество на Пресвета Богородица в Боянския манастир. Тогава течало обновлението на иконостаса.
На 18 декември 1993 г., в навечерието на празника на св. Николай, по време на полиелея, когато в храма зазвучало песнопението „Хвалите имя Господне“ и свещеник Михаил Жар (сега Банченски Архиепископ Лонгин) кадял храма и олтара, той забелязал, че на иконостасната икона на Пресвета Богородица очите на Божията Майка са пълни със сълзи, които изведнъж обилно потекли по иконата.
Вестта за чудотворния образ със скоростта на мълния обиколила целия окръг. Скоро от иконата се случило първото изцеление. Млада майка от Хмелницката област, като чуло за чудотворната икона, довела в Бояни своя тежко болен, според заключението на лекарите – неизлечим, малолетен син. Момчето имало злокачествен тумор на мозъка 4-ти стадий. Майката се молела с последна надежда, молили се и енориашите, молил се с духовенството и отец Михаил. Скърбящата майка с болния си син прекарала в Бояни известно време, а след това завела малкия Георги за изследване. Било трудно да се повярва, но… лекарите констатирали, че туморът е изчезнал.
Второто чудесно изцеление от иконата се случило през същата 1993 г. Тежкоболният от рак полски свещеник Игор дошъл в Бояни, за да измоли от Божията Майка търпение и сили в болестта, та достойно да понесе неизлечимия недъг и да почине по християнски. Но Господ отсъдил иначе. Отец Игор се излекувал.
Множеството чудеса, станали от тази икона, били детайлно изучени и представени на Синодалната комисия на Украинската Православна Църква – Московска Патриаршия. На 4 октомври, 1994 г. на заседанието на Св. Синод на УПЦ МП под председателството на Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Владимир, иконата била призната за чудотворна и получила името „Боянска“ (в чест на мястото, където извършила своите чудеса).
През 1999 г. около храма в чест на Рождество Богородично се основава Боянският женски манастир. Отец Михаил приема монашество в Банченския мъжки манастир, основан от него, близо до който възниква детски приют. Презвитерата на отец Михаил също става монахиня, продължавайки възпитанието на трите им деца в Боянския манастир.
Постоянното местопребиваване на Боянската чудотворна икона на Божията Майка е храмът Рождество на Пресвета Богородица на женския Боянски манастир. Празникът в нейна чест е на 12/25 септември.

Г Р А Ф И К

ЗА ПОСРЕЩАНЕ НАЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА „БОЯНСКА“
ОТ УКРАЙНА И ОТСЛУЖВАНЕ НА БОГОСЛУЖЕНИЯ В ЛОВЧАНСКА ЕПАРХИЯ;
МАЙ-ЮНИ 2019 г.

ХРАМ
ДАТА
ЧАС
СЪБИТИЕ, БОГОСЛУЖЕНИЕ

Катедрален храм
„Св. св. Кирил и Методий” – Ловеч

25.05.
Събота
Следобед
Посрещане на иконата на площада пред катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий“- Ловеч
26.05.
Неделя

08:00
Утреня и св. Литургия
16:00
Отпътуване на иконата за Ботевград

„Възнесение Господне“
Ботевград

27.05.
Понеделник
08:00
Утреня и Света Литургия
17:00
Изнасяне на иконата и посрещане в храм „Успение Богородично” – Ботевград
„Успение Богородично“ Ботевград
28.05.
Вторник
8:00
Утреня и св. Литургия
17:00
Отпътуване за Етрополе
„Св. Архангел Михаил” – Етрополе
29.05.
Сряда
08:00
Утреня и св. Литургия
16:00
Отпътуване на иконата за Пирдоп
„Успение Богородично“ Пирдоп
30.05.
Четвъртък
08:00
Утреня и св. Литургия
16:00
Отпътуване на иконата за Тетевен
„Всех Святих“ Тетевен
31.05.
Петък
08:00
Утреня и св. Литургия
16:00
Отпътуване на иконата за Троян
„Св. преп. Параскева“ Троян
01.06.
Събота
08:00
Утреня и св. Литургия
16:00
Отпътуване на иконата за Ловеч
„Света Троица“ Ловеч
02.06.
Неделя
08:00
Утреня и св. Литургия

Забележка:
Предвижда се светите Литургии да бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил.