oic301133Комитетът за наблюдение на ОП „Конкурентноспособност“ одобри на заседание от 4 юни 2013 г. критерии за избор на финансови посредници, които да получат от Холдинговия Фонд по Jeremie финансиране за въвеждането на нов финансов инструмент Фонд за съфинансиране.

Различното от другите фондове за дялово инвестиране е, че крайните бенефициенти – предимно МСП, ще получават минимум 50% от одобрения им ресурс за инвестиции директно от частни съинвеститори – бизнес ангели, корпоративни и стратегически инвеститори, фондове за рисково финансиране. Останалите 50% са от Фонда за съфинансиране по Jeremie. Причините за това са, че, от една страна, набирането на частен капитал от фондове за дялово финансиране в България е изключително затруднено и Холдинговият Фонд Jeremie не може да бъде директен инвеститор в МСП. От друга страна частни лица/фирми в България са заявили интерес да инвестират заедно с фондове, но директно на ниво МСП, като по този начин запазват възможността за ключови инвестиционни решения. На разположение на фирмите са нови 20 млн. евро ресурс, които могат да се инвестират до края на 2015 г. Фондът може да започне да действа веднага след избора на финансов посредник.

Инструментът Jeremiе е добре познат на фирмите, които търсят финансови източници за развитие. Особено висок интерес има към продуктите, които се предлагат от няколко български банки. Както вече съобщихме над 21 са фирмите в област Ловеч, които към април тази година са се възползвали от преференциалните условия за кредитиране благодарение на тези продукти.

Към края на м. май 2013 г. усвоените средства по Гаранционния фонд са 185 млн. евро и надвишават 61% от определения бюджет. 60% от кредитите са отпуснати на микропредприятия, а 55% от кредитите са с цел инвестиция. Средната стойност на един заем е около 120 хил. лв. като само през последните 6 месеца се отпускат средно 250 заема на стойност от 20 млн. евро месечно.

По продукта Финансиране чрез поделяне на риска вече работят 7 банки с ресурс 400 млн. евро. Досега са отпуснати над 250 кредита за близо 35 млн. евро като лихвите варират между 3.3 – 6.25%, а средната стойност е около 4%.

С най-голям успех се развива Фондът за начално финансиране, който е финансирал 50 стартиращи иновативни предприятия на стойност над 3 млн.евро.

От началото на изпълнението на Инициативата Jeremie в България през април 2010 г. до края на м. май 2013 г. са подкрепени общо около 3300 МСП. Те са получили около 220 млн. евро под формата на кредити и дялов капитал.

Допълнителна информация може да получите на място в Областен информационен център, ул. Търговска 29, по телефона 068/604 297 или по ел. поща oic.lovech@eufunds.bg.