taxim1306131Иво Райнов

Турция се тресе от протести. Ислямисткото правителство на Ердоган ескалира в употребата на насилие. Сблъсъкът не е вътрешен конфликт, а битка между бъдеще и минало, между проевропейска и ислямистка Турция. От едната страна са младите хора, еманципираните момичета, интелигенцията, от другата –забрадките и фереджетата, невежеството, Корана, половата дискриминация, социалното покорство. Кой знае колко е широка крачката между конвенционалния и радикалния ислям? Кой може да гарантира, че днешните НАТО-овски бази утре няма да бъдат заети от базите на  революционните клетки от радикалния ислям?

Само модерна  Турция може да бъде желан  член на обединена  Европа. Затова европейските лидери, макар и със закъснение, засилиха  тона срещу насилието на Ердоган. Само светска Турция може да бъде надежден съсед на България. Затова позицията на българските власти е особено важна. А има ли българска позиция? Само няколко формални  думи за „загриженост от проявите на насилие и безпокойство от прекомерната употреба на сила“. Дипломацията не значи евфемизъм. Плахата дипломация едва ли е адекватна реакция срещу потъпкването на  човешките права и демокрацията. Макар, че това вероятно е логична реакция за външен министър, произлязъл от партия, която исторически ненавижда  демокрацията и свободния човек. А може би е  жест към политическия ортак от ДПС, макар да се твърди, че не се ползва с подкрепата на Ердоган. Знае ли някой на кой молла се кланят депесарските активисти.

Политическата  немощ  на българското външно министерство ми припомня една култова реплика от български филм. С нейната перефраза бих възкликнал „Стрхаливо започваш политическия си живот Вигенин, страхливо!“  Сещам се и още нещо, че поведението на новия външен министър дава сериозни  основания за каламбура с фамилията му – Вагинин. С тази нежна и деликатна политика асоциацията е повече от сполучлива.

3 коментара

  1. Поздрав за столичани:
    Мимо летят авто на крышах у них мигалки,
    Для этих людей я никто, просто говно на палке.
    Когда они очень спешат, они могут сбивать пешеходов,
    Им трудно нас уважать при уровне их доходов.
    Вот поэтому мы все в Софии такие злые
    Сука, бля, не трогайте нас
    Вот поэтому мы все в Софии такие злые
    Сука, бля, идите все нах…

    https://www.youtube.com/watch?v=TcwizoyuaQI

  2. Педерастията в последно време май е станала държавна политика. Борисов наскоро си пожела да е педал, назначават за лице на държавата педераст (който май ще излезе задник), всеки от бранша на меките китки вече демонстративно излага пред публиката не своя акъл, а вторичната (може би пък основна) употреба на заднине си части.
    Затова вчера, когато скъпоплатеният “режисьор”, нает от кмета ни за онова нещо в реката, тичаше като малоумен по брега на Осъм, размахваше ми сгъната в лакътя ръка и крещеше “педераст” с пяна на уста (май алкохолът никому не прощава), вместо да му помогна да се охлади и го пусна по течението на реката, аз го приех като комплимент и висока оценка на особата ми.
    Благодаря ти, бездарни режисьоре, за демонстрацията на интелект, добро възпитание и софийски обноски. Аз мога да мина и без теб, както го и правя, за да задоволя потребностите си от духовна храна. Ти обаче до края на дните си ще си останеш едно дребно некадърно гъзоблизче, целуващо властимащи задници за поредната си порцийка от нечия субсидия.

Comments are closed.