kucheta1509131Павлин Иванов

Този разказ е от първо лице и се случва в момента!

Тази сутрин през прозореца си чух писък на дете, но докато изляза и навън вече нямаше нищо. Преди броени минути, всичко се повтори. Лай на куче, силен писък на дете! Този път бързо погледнах през прозореца. Момиче, вероятно на възраст 12-14 години, тресящо се, уплашено, но явно успяло да набере по телефона си негов близък, замръзнало в конвулсии и плач.

Слязох и помогнах да детето да се предвижи на безопасно разстояние, защото очевидно само не можеше да прецени какво да направи. Върнах се в къщи и започнах да търся номер, на който да подам сигнал. Влязох в сайта на Община Ловеч – при проблеми с бездомни кучета. Цък. Не се отваря нищо. Пак. Отново нищо. Сетих се, че съм публикувал преди време информация и намерих телефон.

В 14.34 часа се обадих на телефон 0884 704080 и обясних подробно какво, кога, къде.  След 10 минути, зелената Уазка пристигна с двама служители. Обясних отново.

При опит да упоят кучето, спринцовката отскочи и то избяга. В момента вероятно го търсят.

Имам уверението, че ще ме информират какво се е случило.

Защо пиша всичко това

Много трудно мога да обясня на ридаещо и почти изпаднало в ступор дете, че кучето е маркирано, обезпаразитено, кастрирано, видно от ушната зелена марка и с оглед на това е безопасно.

Пробвали ли сте да обясните нещо, независимо колко важно е, на човек в подобно състояние? Няма начин!

Колкото и да обичам кучета, съм на мнение, че на улицата, безпризорни те не трябва да бъдат. Какво и как трябва да се случи, не е моя работа. Не е моя работа да влизам в положението на кмет, съветници или всеки, който ми обяснява как проблема няма решение, защото … дрън, дрън, дрън.

Твърдо отстоявам позицията си, че ако някой не може да се справя с проблемите, трябва да си ходи, а не да се обяснява като ученичка. За това са искали да стават кметове, за да намират решения. Ако са некомпетентни, довиждане! Няма какво повече да говорим!

Случката ми напомни и за нещо много важно. По какъв начин, обикновен жител на общината, може бързо и лесно да намери номера за сигнали? Ами ако няма смартфон, ако няма наблизо интернет, какво прави? Кучета го яли, а?

Може би преди година, предложих на кмета Казанджиев да се открие телефонен номер от вида *** 600 600 или друг лесен номер, на който да се подават всякакви сигнали. Идеята е да се помни лесно и кампанията за неговото популяризиране да бъде лесна и бърза – вместо поздрав на шльокавица по случай 24 май до всички мобилни телефони, може така да се изпрати този важен номер.

Както се очаква, беше ми обяснено, че не е толкова лесно, как не можело, защото по различно време на денонощието, различни хора са отговорни …

Странно защо, никой не  е обяснил на уважаемият кмет, че живеем в 21 век, телефоните са цифрови и без грам неудобство, всеки телефонен разговор може да бъде прехвърлен на всеки един друг телефонен номер.

Честно казано, писна ми от некомпетентност в управленските решения! Абе толкова ли е сложно да бъда управляван умно и добре, а?

Искам добри решения, а не тъпи оправдания!

Та, за каква Програма за овладяване на популацията от бездомни кучета ми говорите?

 

Специално благодаря на доктора от „кучкарника“ за бързата реакция!

26 коментара

  1. Толкова много пари се изсипаха за борба с бездомните кучета и все още се размножават и щъкат из улиците. Винаги съм се чудела как може американците, които обитават толкова огромна площ, да са успели да се справят с този проблем и да нямат нито едно бездомно куче по улиците,а ние такава малка държава не можем?! Освен, че са опасни тези кучета са предпоставка за разпространяване на болести и бълхи. Същото се отнася и за котките. И да уточня аз съм голям любител на кучетата, винаги сме гледали куче вкъщи, но съм абсолютно против безпризорните кучета и котки!

  2. Да се изкажа като майка, предимно за кучетата. Мястото им не е на улицата, същото се отнася и за котките. Ако някой иска да се грижи за едно животно, може да си го държи вкъщи, а не на улицата, най-малкото поради елементарната хигиена /не че много собственици чистят след любимците си…/. А децата ни, ….ами кучета ги яли, важното е хуманно отношение към освирепялата глутница. И не виждам нищо “гражданско” в това да трепя бълхи вкъщи /център на областен град/.

  3. Румънският президент Траян Бъсеску подписа закона за евтаназия на бездомните кучета, който вчера бе одобрен от Конституционния съд, предаде ИТАР-ТАСС.
    Законът, предизвикал протестите на защитниците на животните и на редица румънски политици, предвижда приспиване на улични кучета, които 14 дни след прибирането в приют не бъдат осиновени.
    След влизането на Румъния в Европейския съюз през 2007 г. бе приет закон, разрешаващ само стерилизация на бездомните кучета, но не и убиването им. На практика обаче забраната за убийства на кучета не се спазва.
    Вчера Конституционният съд на Румъния реши, че законът за евтаназиране на бездомните кучета е в съответствие с основния закон на страната.
    Законът бе приет една седмица след като четиригодишно дете бе намерено мъртво вследствие на множество ухапвания в парк в Букурещ. Инцидентът предизвика протести и бурни реакции както от страна на родители, така и от страна на неправителствени организации и хора, защитаващи правата на животните.
    http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/09/26/2148716_busesku_podpisa_zakona_za_evtanaziia_na_bezdomni/

  4. То бива, то може, ама бивол за курбан не може…. Да не пипаме помиярите, че, видите ли, можело после да започнем да избиваме и хората. А децата кучета ги яли. Когато комунетата са избивали български граждани с десетки хиляди – такова било времето. Когато се крадат милиарди / и през последните години/ – чудо голямо станало, барат общака. От него може да се хранят и псета, те не могат нито да протестират, нито да пишат гневни писма по медиите. Скоро и избирателни права ще им поиска някой.
    Ама когато безпризорните помияри с размери на възрастно магаре трябва да бъдат разкарани – аууу, не, моля ви се, това са живи същества, трябва да ги храним и тях наред с милионите цигани.
    Щом на кантар са поставени като избор дете и куче, то изобщо не се колебая – помиярът няма шанс да мине на първа позиция.
    Щом някой иска кучето да е нахранено и с дом – да си го прибира и храни. Аз не желая парите от данъците ми да се харчат и за подобни щуротии. Склонен съм да инвестирам единствено до стойността на едно хапче на глава едър скитащ добитък…

  5. Дела дела дела и пак дела срещу ощината и кмета иначе само кучетата ще си лаят и кервана ще си върви

  6. Напротив, всичко има общо. Животът е въпрос на ежедневни решения, на избор кое е правилно, по-добро. Точно затова казах, че е въпрос на приоритет. За безпричнинна жестокост, мисля, че изобщо не сме отваряли и дума. Не виждам какво общо има с темата? Ако днес, въпросното куче, повод за дискусията ни, беше захапало момичето, какво трябваше да направя? Да затворя прозореца си за да не чувам как детето пищи? Не смятам. За да не се случва подобни инциденти, не трябва да има предпоставки за това. Примери за това има във всяка една нормална страна, в която си ходила. Просто няма кучета и котки по нито една улица! факт. Това искам тук. Убеден съм, че както може това да се случва в огромно количество нормални градове, значи има добро решение. Не виждам допирна точка с насилието върху животни. Напротив, виждам насилие над хората.

Comments are closed.