kucheta1509131Павлин Иванов

Този разказ е от първо лице и се случва в момента!

Тази сутрин през прозореца си чух писък на дете, но докато изляза и навън вече нямаше нищо. Преди броени минути, всичко се повтори. Лай на куче, силен писък на дете! Този път бързо погледнах през прозореца. Момиче, вероятно на възраст 12-14 години, тресящо се, уплашено, но явно успяло да набере по телефона си негов близък, замръзнало в конвулсии и плач.

Слязох и помогнах да детето да се предвижи на безопасно разстояние, защото очевидно само не можеше да прецени какво да направи. Върнах се в къщи и започнах да търся номер, на който да подам сигнал. Влязох в сайта на Община Ловеч – при проблеми с бездомни кучета. Цък. Не се отваря нищо. Пак. Отново нищо. Сетих се, че съм публикувал преди време информация и намерих телефон.

В 14.34 часа се обадих на телефон 0884 704080 и обясних подробно какво, кога, къде.  След 10 минути, зелената Уазка пристигна с двама служители. Обясних отново.

При опит да упоят кучето, спринцовката отскочи и то избяга. В момента вероятно го търсят.

Имам уверението, че ще ме информират какво се е случило.

Защо пиша всичко това

Много трудно мога да обясня на ридаещо и почти изпаднало в ступор дете, че кучето е маркирано, обезпаразитено, кастрирано, видно от ушната зелена марка и с оглед на това е безопасно.

Пробвали ли сте да обясните нещо, независимо колко важно е, на човек в подобно състояние? Няма начин!

Колкото и да обичам кучета, съм на мнение, че на улицата, безпризорни те не трябва да бъдат. Какво и как трябва да се случи, не е моя работа. Не е моя работа да влизам в положението на кмет, съветници или всеки, който ми обяснява как проблема няма решение, защото … дрън, дрън, дрън.

Твърдо отстоявам позицията си, че ако някой не може да се справя с проблемите, трябва да си ходи, а не да се обяснява като ученичка. За това са искали да стават кметове, за да намират решения. Ако са некомпетентни, довиждане! Няма какво повече да говорим!

Случката ми напомни и за нещо много важно. По какъв начин, обикновен жител на общината, може бързо и лесно да намери номера за сигнали? Ами ако няма смартфон, ако няма наблизо интернет, какво прави? Кучета го яли, а?

Може би преди година, предложих на кмета Казанджиев да се открие телефонен номер от вида *** 600 600 или друг лесен номер, на който да се подават всякакви сигнали. Идеята е да се помни лесно и кампанията за неговото популяризиране да бъде лесна и бърза – вместо поздрав на шльокавица по случай 24 май до всички мобилни телефони, може така да се изпрати този важен номер.

Както се очаква, беше ми обяснено, че не е толкова лесно, как не можело, защото по различно време на денонощието, различни хора са отговорни …

Странно защо, никой не  е обяснил на уважаемият кмет, че живеем в 21 век, телефоните са цифрови и без грам неудобство, всеки телефонен разговор може да бъде прехвърлен на всеки един друг телефонен номер.

Честно казано, писна ми от некомпетентност в управленските решения! Абе толкова ли е сложно да бъда управляван умно и добре, а?

Искам добри решения, а не тъпи оправдания!

Та, за каква Програма за овладяване на популацията от бездомни кучета ми говорите?

 

Специално благодаря на доктора от „кучкарника“ за бързата реакция!

26 коментара

  1. Ами в качеството си на същата някаква си гражданка аз пък не исккам да гледам как безпричинно проявяваме жестокост защото крачката от насилие към животно до насилие към човек е само една…. И съм сигурна че не смяташ че аз имам това предвид да сложим на кантар живота на едно куче и живота на човек….а колкото до болницата и нейната апаратура самата аз заедно със всички състави от ловеч организирахме благотворителен концерт с парите от който купихме апаратура за детското отделение….така че едното няма нищо общо с другото…..

  2. Когато стана кмет, политик или някакъв от сорта, ще дам добър и аргументиран отговор. Днес съм някакъв си гражданин и не искам, да чувам писъци на деца под прозореца и не искам да ми се изправят косите от подобни случки. В ролята съм на човек, изискващ добро решение. Когато не го получавам, предприемам действия според възможностите си. А ако говорим по същество, първо трябва да решим кое ни е важно – човешкият живот или този на бездомните кучета, например. А за без пари, и Хитър Петър няма да намери решение, поради една проста причина – изискванията на закона са доста сериозни по отношение на изискванията към приютите, как трябва да се гледат кучетата там, с каква точно храна, при каква температура, какви процедури задължително трябва да им бъдат извършени.. За без пари, няма как да има решение. А като харчим пари трябва да изберем, дали даваме по 100-200 лева за куче за няколко седмици в приют или да си стегнем болницата и да купим апаратура, за да не умират хей така хора в Ловеч.

  3. Знам че си свикнал да задаваш въпроси’но сега искам ти да ми отговориш според теб как може да стане това хем хуманно хем да е без пари

  4. Съгласен съм, че не трябва. От тази гледна точка, искам отговорните да си свършат добре работата и да няма бездомни кучета по улиците, които да стряскат и хапят хората.

  5. Но щом така е тръгнало ще ти кажа мойто лично мнение с което не ангажирам никой…щом дотам се е стигнало че това е проблем с приоритет(ня фона на един куп други )…..не ,не трябва да са на улицата,но са там и от нас само зависи къде и как ще бъдат подслонени

  6. Не отговори на въпросът ми: Трябва ли да са на улицата? От тук тръгва разговора.

  7. Павлине точно това имам предвид че през цялото време гледаме само едната страна…..не мога да приема по никакъв начин да се решава един проблем като се нараняват или още по лошото избиват кучета….

  8. Боряна, ако ти склонна да плащаш, не значи, че всички са като теб. Но, това е само едната страна от въпроса. Трябва ли да има кучета по улицата е първият въпрос?

  9. Ми плащаме за такива простотии че мисля че това с по големите данъци не върви а и колко по големи да са тия данъци….а и както каза Йорданка Колева тия кучета не са дошли от нищото…..Честно казано поврече се страхувам от “вълците”на два крака…..

  10. С решение на Общински съвет, внесено от кмета Казанджиев, парите, които бяха определени за приют отиват за други неща. А е и хубаво да знаете, че когато искаме добри условия за кучетата, това струва пари. А не вярвам и да сте убедени, че искате да плащате по-високи данъци. Когато се предлага подобаващо отношение, трябва да е ясно, че това струва скъпо. Въпрос на приоритет.

  11. Не ми е особено приятно, отивайки за работа покрай мене да се разхождат вълци! НЕ!НЕ!НЕ! Обичам животните, но…нека да се намери място за бездомните кучета в приюти, където да бъдат обгрижвани подобаващо!И тогава няма да има ухапани деца и възрастни!

  12. Живеем в кучешкия рай…

  13. Обичам животните , но не виждам никакъв изход от това положение – с тези хуманитарни отношения към кучетата , а към хората Павлин е прав – “Кучета ги ЯЛИ”

  14. Имам предвид решаване като в НЕсъседна Франция, Германия, Белгия, Англия.

  15. Надявам се да нямате предвид под решаване на проблема “чистка” като в съседна Румъния

  16. Можеше да хвърлиш малко отрова и проблемът ти щеше да се реши 100%. Или кучето щеше да се гътне или детето 😀
    Като оставя черния си хумор настрана, обаче – адмирации за адекватната реакция!

Comments are closed.