Ще допуснем ли клинична смърт за ловешката болница?

Прочетено4672пъти

bolnicalov908121Иво Райнов

Ловешката болница е в много тежко състояние.Между фалита и трудното оцеляване. Сякаш като в съзаклятие всичко в този град е подвластно на непоправим упадък. Топим се по-бързо от мартенски сняг, а улиците опустяват от невиждана демографска катастрофа.

Младостта ни напуска на талази, а детските заведения и училищата са сковани от страх от предстоящо закриване. Икономиката ни е все по-слаба, а работата недостойно ниско платена. Бедността прегръща все по-големи слоеве, а търговците затварят врати и оставят празни магазини, кафенета и ресторанти. Предлагаме на децата си все по-ограничени възможности за спорт и развлечения, а наркотиците са все по-изкусително близо до тях.

Кварталите ни са потънали под дебели пластове занемара, а централната част е проядена от многогодишно управленско безхаберие. Исторически паметници от Времето на Левски и Възраждането колабират, лишени от съчувствие, а историята се превръща в касичка за мимолетни печалби. Зоопаркът е разграден и съществува на ръба на закона, бездомни кучета превземат улици и градинки, а природата е „запретнала ръкави“ за да скрие в зеленина речната емблема на града ни. Дори „Литекс“ май потегля към дъното. Навсякъде разруха, упадък и тежки проблеми.

Нищо от горното не е сравнимо със заплахите пред болницата. Проблемът с нея е една от най-големите кризи, които са ни сполетявали до момента и вероятно ще има дълготрайни последствия върху развитието на града, общината, областта. МБАЛ „Параскев Стоянов“ изпада в тежка задлъжнялост не за пръв път. Преди години болницата също бе натрупала значителни дългове. Тогава ситуацията бе овладяна сравнително бързо. Сега решение на проблема, като че ли, не се вижда в близка перспектива. А последствията връхлитат здравно заведение главоломно.

По Коледа болницата остана без отопление заради наказателно прекъсване на газоснабдяване. След намеса на народният представител Корнелия Маринова, областния управител и министър Москов доставката на гориво бе възстановена. От края на миналия месец болницата е със силно ограничени финансови разходи, което се отрази драстично на лекарските заплати.

През последните поради недостойното заплащане много доктори напускат болницата и започват работа в здравни заведения в други градове. Това , може би, е най-опасното последствие, защото както знаем болницата страда от недостиг на кадри. В редица отделения продължават да работят лекари на пенсионна възраст, тъй като кандидатури на млади заместници липсват. Това може да се окаже най-пагубното последствие от кризата, дори финансовите затруднения да бъдат преодолени.

Едва ли има лекар, който би се върнал в болница с толкова колеблив път на развитие. Тоест има всички шансове, ако бурята отмине болницата да бъде изправена пред значително преструктуриране, хроничен дефицит на специалисти и ограничени възможности за дравни услуги. Ясно е, че такава ситуация ще подхранва недоверие и ще предопределя предпочитанията на ловешките пациенти към здравни заведение в други населени места.

Проблемите с болницата са сериозна заплаха и пред едва мъждукащите надежди за промяна в демографските тенденции. Наивно е да мислим, че можем да привличаме млади здравни специалисти. Липсата на надеждно здравно обслужване „на една ръка разстояние“ е минус и за всяка политика, насочена към привличане на млада вълна в града.

И така ловешката болница, една от най-модерните през 80-те години, е доведена до прага на фалита. Проблемът не е от октомври, той е трупан с години. Вината е много и е поделена. Редица въпроси чакат отговор.

Защо държавата, най-големият акционер, е допуснала достигане на подобно критично състояние?

Защо управленският борд и ръководството на заведението са проспали затъването на болницата?

Защо общинският съвет, оторизиран да управлява ловешкия дял в собствеността не е информиран за бързо влошаващото се състояние на болницата?

Има ли истина в твърденията за източване на болницата?

Вярно ли е, че дейностите, поверени на външни изпълнители са отежнили състоянието на здравото заведение?

Защо прахосваме дни в безвремие, вместо да търсим решение на проблема?

Защо министерството на здравеопазването не предприема никакви действия по отношение на болницата?

Ясно е, че е консумиран обяд, който някой трябва да плати. И финансово и с понасяне на неудобства от разрушеното доверие и изтънелите възможности на болницата. Дай Боже отговорност да бъде потърсено, ако е нужно и съдебна.

За 26 февруари е планувано заседание на Общински съвет – Ловеч. Очаква се една от точките да бъде посветена на състоянието на болницата. Мисля си, обаче, че депутати, кмет и министерство трябва да направят усилия още в следващите дни. Защото в задължения може да се вегетира дълго, но болница, изпразнена от специалисти практически е в клинична смърт.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%89%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bc-%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%88/

8 коментара

Skip to comment form

 1. Е как няма да фалира. Аптеката- продадена, вече е частна, рентгена – частен, лабораторията- частна…е от къде да печели тази болница.!!??

  1. Николай, ами и Бони Оборот е частна, но, докато имаше умен собственик, вървеше доста добре…. А болницата не случи на свестни ръководители… За разлика от болници в градове, съпоставими с Ловеч, които нямат дългове, обслужват пациенти и не им пречи частната конкуренция.

 2. Много въпроси,на който трябва да бъде отговорено и критично състояние,от което трябва да бъде извадена болницата,…..но как и кой доведе до това и кой ще помогне ?! Така или иначе всичко написано в статията е вярно за голямо съжаление!!!!

 3. Не източване а голямо източване цари в Ловешката болница,управляващите я и обслужващия ги финансов пресонал са се постарали да си оправят личния живот за сметка на всичко останало. забъркат кашите и се местят на др.раб място да забъркат и там, а фин. консултанти 🙂 остават същите може би за да помогнат на новите управляващи да си оправят живота, държейки ги и прикривайки собствените си кражби. няма смелчаци обаче да разровят помията и тъпкания до сега персонал да каже какво става и какви стотинки им се подхвърлят за да мълчат.БЕЗОЧЛИВО БЕЗХАБЕРИЕ

 4. Taka e!Bivshiqt direktor beshe besepar .Mrysnite mu igri4ki izlizat naqve.Da ne govorim za psevdolekarite ot speshna pomosht,na4elo s Dqkov!

 5. Ловеч има нужда от малка болница с модерно оборудване и високи заплати–Плевен е близо –има нужда и -от старчески дом–огледайте се по улиците–2 етажа от болницата–старчески–еврофинансиране–за това.а не за разни червени тоалетни….

 6. Явно управляващите така са решили те к’во ли не са закрили до сега та няма да закрият болницата
  те изядоха и изпиха де що е имало оправили са си живота к’во повече да им кажем
  те ще живеят ние ще мрем и така…..

 7. А защо ли е така ?

%d блогъра харесват това: