УСПЕХ НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПЕГ ЛОВЕЧ

Прочетено3786пъти

 Стефка Дафова

От 23 до 25.03.2018 г. се проведе XXI Национално състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СУ с чуждоезиков профил. Тази година домакин бе община Луковит и СУ „Алеко Константинов“. Състезанието се организира от Министерството на образованието и науката съвместно с Регионалното управление на образованието – Ловеч. Участие в него взеха 270 ученици от 27 училища в страната, като за учениците от XII клас то бе анонимно. Национално жури подготви състезателните теми и организира проверката и оценката на писмените работи.

Учениците от ПЕГ ”Екзарх Йосиф I“ се представиха отлично. Дванадесетокласниците Димитър Дотков и Теодора Генчева заеха призовото трето място, а Анастасия Кичукова и Пенчо Парашкевов се класираха четвърти. За резултатите си Димитър и Теодора получиха оценки 6,00, а Анастасия и Пенчо – 5, 75, които се признават за оценки по математика на конкурсните изпити по решение на висшите учебни заведения. Този резултат по математика и високите постижения по френски език на Пенчо Парашкевов му дават възможност да учи във Факултета за френско обучение на Технически университет – София. Поздравления за учениците и за техния преподавател г-жа Маринела Кънчева!

 

Участниците от другите класове също се представиха достойно: Трифон Попов от 11 клас; Ралица Минкова от 9 кл.; Николай Пановски от 10кл.; Симона Матева от 8 кл.

Състезанието е включено в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби по чл.11, ал.1 на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, според която учениците, класирани на І, ІІ и ІІІ място могат да ползват право на едногодишна стипендия.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в награждаването на първенците заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, а след това се включи в нейния първи граждански диалог в България под мотото „Дигиталното бъдеще на Европа“.

Благодарим на всички ученици и техните преподаватели за положения труд и им пожелаваме още по-високи резултати.

Благодарим на г-н Иван Грънчаров, кмет на Община Луковит, за гостоприемството и отличната организация.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%82/

1 коментар

  1. Браво на децата!
    Специални поздравления за Теди Генчева и Пенчо Парашкевов! Достойни деца на прекрасни родители! Успешна реализация на натрупаните знания!

%d блогъра харесват това: