vlakche2207151Даниела Балабанова, БТА

Секторът “Противодействие на икономическата престъпност” към Областната дирекция на МВР в  Ловеч извършва проверка по повод на купеното от Община Ловеч атракционно влакче по проект “Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч”, финансиран по оперативната програма “Регионално развитие”. Проверката е възложена от Окръжна прокуратура – Ловеч, която се е самосезирала от публикация в интернет на общинския съветник Иво Райнов, съобщиха за БТА от прокуратурата.
Магистратите са констатирали, че в публикацията са били изложени твърдения за извършени действия, с които Община Ловеч е била ощетена с близо 350 000 лева. Затова прокурорът е счел, че трябва да се извърши проверка на всички факти, изложени в статията, както и на всички други относими такива, от които може да се направи извод за извършено престъпление от общ характер или закононарушение, включително и възлагането и изпълнението на цитираната обществената поръчка.
Атракционното влакче през миналата година бе пуснато в движение за няколко месеца и спряно през зимния сезон. Заместник-кметът на община Ловеч Цветан Георгиев заяви, че очаква до месец и половина отново да е в движение, но с променен маршрут.

Тъй като е регистрирано като пътнотранспортно средство, а не моторно, ще трябва да се движи по затворен маршрут, като се обмисля да пътува между крепостта “Хисаря” и зоопарка. Първоначалният маршрут, заложен от предишното ръководство на общината, е бил от старата баня “Дели Хамам” до крепостта, но той няма как да се реализира.

За да няма финансови корекции по проекта, влакчето трябва да функционира, каза още Цветанов и добави, че ще движи само с единия си вагон заради особеностите на маршрута.