stamatov504163Жанина Илиева

Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов посети ОУ „Васил Левски“ в Ловеч на 4 април. Той бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол. Разгледа изложба на учениците от рисунки, икони, творби на приложното изкуство.

„Гордея се с това училище в Ловешка област,  учителите имат големи постижения“, каза Еленко Начев, началник на Регионалния инспекторат по образованието, при представянето на зам.министъра пред колектива на ОУ „Васил Левски“. Той посочи, че срещата в училището е част от поредицата срещи на екип на министерството, чрез които се търси диалог с учителите, защото на тях ще се разчита дългоочакваният  Закон за училищното и предучилищното образование да стане реалност.

stamatov504162Педагозите на ОУ „Васил Левски“ поставиха въпроси за учебниците, за учебното съдържание, за възможностите авторите на учебниците да се вслушат в предложенията на учителите, за материалната база за реализиране на лабораторни упражнения и др.

„Очаквам нормално начало на новата учебна година. Сключено е национално отговорно споразумение с  30 издатели на новите учебници за първи и пети клас, че те ще бъдат готови в края на юни“, каза  зам.-министърът  Диян Стаматов. Проблемните учебници са букварът за първи клас и историята за пети клас, които законно (заради процедурите)  ще се използват от месец ноември. Дотогава учителите ще ползват старите учебници, но ще прилагат новата учебна програма. Учителите ще се справят в тази трудна ситуация, категоричен е Стаматов. По думите му вече е създадена фокус група с начални учители и преподаватели по история, които ще изготвят указания за работа за този период на разминаване между стария учебник и новата учебна програма. Тези указания ще бъдат готови до края на май и учителите ще се запознаят с тях.

stamatov504164За първи път тази година ще има по-различна оценка на учебниците, които издателствата подготвят. Първо експертите от Министерството на образованието ще проверяват дали те отговорят на учебните програми, след което ще бъдат разпространени в училищата. Всички начални учители ще видят букварите на издателствата и ще имат възможността да оценят кои им харесват и кои не, като се аргументират. Първото избиране на учебник ще е за страната, след което всяко училище ще избира учебника, по който ще работи. В момента учебниците се подготвят от издателствата, които от своя страна са наели авторски колективи от учители, каза Стаматов. Ще има и електронен вариант на учебниците с по-динамичен вид от досегашните.

Учебникът е само едно от средствата за постигане на образователните цели, каза зам.-министърът. Той отбеляза голямата роля на учителите и сподели идеята да се създадат в градовете клубове от учители, където да се предлагат добри практики и да се работи за духовността. Те ще работят в подкрепа на училищата. Предстояло и организирането на

голям учителски събор в края на юни, на който ще се съберат педагози от страната и символично да поставят началото на работата по новия закон.

stamatov504161Учителите на ОУ „Васил Левски“ се включиха и в общественото обсъждане при представянето на проекта на Държавния общообразователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Проектът бе представен от Елка Йорданова, държавен експерт „Квалификационно и кариерно развитие“. Поставени бяха въпроси, свързани с атестацията, която влиза в сила с новия закон и ще се извършва през четири години.