С високо емоционални събития  и народни веселия Ловеч отпразнува Деня на Независимостта 22 септември. Това съобщават от Община Ловеч. Вечерта се състоя концертът на Христо Косашки, който внесе много патриотично настроение. Младият народен певец изпълни „Песен за България“, „Ако се заженя“,  „На хорото“  и др. Пред сцената в Бившата казарма  се извиха народните танци,  развя се националният  трикольор. Сред  хваналите се на хорото  бе и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. В същото време по скалите на хълма Стратеш течеше светлинният надпис „Честит празник!“ Вечерта завърши с пищна заря.

Концертът на Христо Косашки беше част от четиридневната програма на  фестивала „Ритъмът на България“.

На  23 септември, петък, програмата включва  дефиле и концерт на Представителен общински духов оркестър Ловеч от 17 часа, а от 19 часа е концертът  на квартет „Славей“. В  събота от 10 часа започва фестивалната  програма с изпълнения на участниците, а от 18 часа е концертът  на Здравко Мандаджиев. На 25 септември, неделя,  е конкурсната програма с изпълнения на участниците с начало 10 часа, на финала от 18 часа е концертът на Станислава Димитрова – Съни.

Всички събития са в Бившата казарма в центъра на Ловеч при вход свободен. Там са разположени и павилиони на майстори на народни занаяти, шатри за лакомства,  храна и напитки.

Организатори са НЧ „Бяла Анаста 2016“, НЧ “Напредък – 1920 г.” и Модна къща „Перлита“.