Павлин Иванов

Едва ли осъзнаваме, но днес е един от най-важните дни в година – Денят на Българската конституция. Случващото се в последните дни в нашето Народно събрание ни напомня, че трябва да обръщаме много повече внимание на правото, реда, законността. Те са свързани с нашето ежедневие, работата ни, възможността ни за развитие.

Понякога забравяме, водени от егото си, че освен самите нас, има нещо далеч по-важно и смислено – правовия ред, принципите и разбиранията заложени в нашите закони. Защото те са за доброто ни. Стига да се прилагат принципно, професионално и навреме.

Ако откажем да го правим, последствията от затворените ни очи и “услугите”, просто ни настигат и се стоварват с цялата си тежест, обикновено в най-неподходящия момент. Но животът е единствено такъв, какъвто ние като общество, успеем да създадем. Добър или лош, в основата му се намира Конституцията и законите в нашата страна.

Този специален и важен ден се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. През 1879 г. на тази дата е приета Търновската конституция – първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

И ако е възможно, да се замислим поне за малко за всичко това – за Конституцията, законите, за най-важната част – хората, които ги прилагат, следят за тяхното спазване, ползват ги за да защитават интересите си. А това сме всички ние. Защото законите се създават за да дадат еднаква възможност на всеки един човек да планира бъдещето си, да осмисля миналото си, да регулира настоящето. Особено днес, това е много основополагащо.
Искам да честитя празника на всички онези хора, които осъзнават и изповядват разбиранията за правова държава. Благодарение на техните знания, интелект и професионализъм, понякога въпреки всичко, правото и справедливостта тържествуват. А това е смисъла и предпоставката, която подобрява начина ни живот.
Честит празник на всички отговорни, знаещи и почтени юристи!