nap1809141Радосвета Коева НАП

Почти 5200 са самоосигуряващите се лица в област Ловеч. Такива са хората, упражняващи свободни професии, еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски и неперсонифицирани дружества, занаятчии, земеделски производители, както и лицата, чиято дейност се облага с патентен данък. За тази година, тези от тях, които желаят могат да променят вида на осигуряването си най-късно до 2-и февруари, тъй като 31-и януари е почивен ден.

Всяка година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си най-късно до 31 януари с подаването на декларация по утвърден образец, напомнят от офиса на НАП. в гр.Ловеч. Тези лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Те могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица). Съгласно последните промени в Кодекса за социално осигуряване, с този по-висок процент те ще определят и окончателния размер на дължимите осигурителните вноски за 2015 г., при годишното изравняване на осигурителния доход с подаването на годишната данъчна декларация през 2016 г.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само за пенсия. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации (например при болест или т. нар. „майчински” при бременност и раждане).

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.