На 22 юни пл. ,,Сава Младенов“ в Тетевен се изпълни със стотици жители и гости, дошли да опитат вкуса на Тетевенската саламура. За четвърта поредна година в града под слънчевия камък, се проведе Празникът на Тетевенската саламура.

На него бяха раздадени 2500 порции саламура. Традиционно те бяха приготвени от тетевенски майстори–готвачи и представители от селата Васильово, Гложене, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Български извор, Кметство с. Рибарица, НЧ ,,Развитие – 1931 г.“ – Рибарица, ученици от СУ ,,Георги Бенковски“ – Тетевен и безстрашните огнеборци от тетевенската пожарна служба. Те представиха свои рецепти за рибена чорба и характерни местни ястия.

Тази година в Празника на Тетевенската саламура се включиха и представители от община Радовиш, Северна Македония, гр. Зайчар и с. Велики извор, общ. Зайчар, Сърбия. Те представиха също своите традиционни ястия, на които тетевенци и гости на града се насладиха. Специално участие в празника взе и шеф – готвач Иван Звездев, който със своя екип приготви собствена рецепта за рибена чорба.

Д-р Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, откри Празника на Тетевенската саламура, като сподели радостта си от превръщането му в традиция за тетевенци. Заедно с Герасим Конзулов – Кмет на Община Радовиш, Северна Македония, обиколиха всички участници, които по собствен и автентичен начин представиха своите ястия. След това д-р Бояджиева връчи грамоти на всички участници за организацията и провеждането на празника.

Както всяка година имаше и специални грамоти и плакети. Грамота за най-автентично и атрактивно участие в празника и принос за опазване на културните традиции на тетевенци и плакет отидоха при огнеборците от Пожарната служба. Грамота за особени заслуги, вложен майсторлък и балканджийски дух в приготвянето и популяризирането на тетевенската кухня и плакет бяха връчени на Иван Кавалски. От село Черни Вит заслужиха плакет и Грамота за най-богата и разнообразна трапеза, представена по време на празника. Плакети получиха и специалните участници тази година – Иван Звездев, представителите от община Радовиш и с. Велики извор.

По време на провеждането на празника бяха изложени сувенири и тениски с логото на Тетевенската саламура, както и рекламни материали на община Тетевен, които можеха да бъдат закупени. Занаятчии от градовете Троян, Етрополе, Плевен, Варна, Велико Търново и Тетевен бяха изложили свои ръчно изработени произведения. Веселин Райков от с. Брестница, общ. Ябланица представи производство на обредни хлябове и печати за тях.

За доброто настроение се погрижиха МФГ ,,Огражденска четворка“ и ансамбъл ,,Гайтан“, които заедно с тетевенци и гости изпълниха пл. ,,Сава Младенов“ с кръшни хора.

 

Празникът се осъществи с подкрепата на “Камакс” ООД, “Рибена” ООД, хотел “Вит”, вила “Червен”, “Пепиво” ЕООД, “Пеп и П” ЕООД, ЕТ “Лесотех – Марин Краев”, “Фортуна-фут-И-3” ЕООД.

На Празника на Тетевенската саламура присъстваха още Мария Стойчева – Председател на ОбС-Тетевен, Тони Стоев и Свилен Русинов – зам.-кметове на Община Тетевен, Раде Стойчич от с. Велики извор, общ. Зайчар, Сърбия, общински съветници, жители и гости на общината. Всяка година празникът привлича все по-голям интерес и събира все повече и повече гости и туристи, дошли от България и чужбина, за да опитат традиционното ястие, подходящо както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук.