raikov2206121iРегионалният инспекторат по образованието е готов с подготовката на учебната година

1234 първолаци ще заемат чиновете по училищата в Ловешко през новата учебна година. Това стана ясно на срещата между директора на Регионалния инспекторат по образованието-Ловеч, Райко Райков и заместник-областния управител на Ловеч Цецка Димитрова.

28 паралелки са предвидени за приема след 7-ми клас. Бъдещите осмокласници тази година са 1260, като едва 41% от тях кандидатстват за специализираните паралелки . Значително завишение на минималния праг за прием в Езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” –Ловеч, отчитат от инспектората. Заветният коефициент за влизане в престижното училище е 30,839 точки.

 29 са паралелките за приема след 8-ми клас в 61 училища в Ловешка област. 6 задочни паралелки за профилирани гимназии предвиждат от образователното министерство за новата учебна година. Има недостиг в специалностите планински спасител към  СОУ „Васил Левски“-Черни Осъм и специализираната паралелка по туризъм към Професионалната гимназия по туризъм „Иван Марангозов“-Априлци.

Няма училищни сгради, засегнати от природни бедствия в Ловешко. 50 хил. лева са отпуснати за ремонти работи от Министерството на образованието и науката, като от тях са изразходени 37 000лева. Предвиденият излишък от бюджета за ремонт на стойност 5400 лева, ще бъде разпределен за подпомагане на училищата с нисък бюджет.

Отчет за извършена работа от всички ръководители на училища се изготвя два пъти месечно, като това се отнася за държавните училища.  Безплатни учебници са осигурени от държавата за учениците до 7-ти клас.

Ниското заплащане на училищния труд прави професията непривлекателна за младите учители. От 1670 учители и възпитатели на територията на областта 667 са на възраст от 50 до 60 години. Липса на кадри в началното образование, математиката и английския език отчитат от инспектората. Общо 15 са свободните места в училищния сектор от 1-ви август. Остра нужда се наблюдава и сред възпитателите с профил „начална педагогика“, заяви Райков.

Отличник сред училищата е ПГМЕТ-Ловеч. Легендарната гимназия е завоювала 5 сертификата по европейски проекти. Други титулувани училища са Езиковата гимназия в Ловеч и СОУ „Васил Левски“-Троян.

1 коментар

  1. “Регионалният инспекторат по образованието е готов с подготовката на учебната година”. Каква учебна година ще е за училищата,които започват и ремонти? Ще се учи ли в тях или ще се прави ремонт? Пълна безотговорност. Ще е едно ученеее…
    мале, мале. Горките деца. Той учителят е научен и може всичко. И ремонти и училище. Браво.

Comments are closed.