Община Ловеч продължава да има най-голяма заболеваемост в областта – в понеделник са отчетени 1038,8 на 100 000 души, а във вторник 1064,3 на 100 000 души, като в областта числото е 789 на 100 000 души. Това стана ясно от заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 2 ноември 2021 г.  под председателството на и.д. кмет Даниел Колев, зам.-кмет на общината.

52 са новите положителни случаи в общината, от тях в град Ловеч са 43, останалите са в селата, съобщи и.д. директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева. Най-ниско продължава да е нивото в Община Летница.

Има обаче повишен интерес към ваксинирането, миналата седмица са ваксинирани 1766 души, като 1504 за първи път. 864 са със завършен цикъл, съобщи д-р Росица Милчева.

Само едно свободно легло за интензивно лечение от Ковид 19 има в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ , информира директорът д-р Румяна Нановска. Седем свободни легла има за неусложнени болни, има и шест свободни легла в МБАЛ „Кардиолайф“.

По време на заседанието стана ясно, че се прави организация за безопасно провеждане на присъствено състезание по немски език в Езиковата гимназия. Ще се изискват зелени сертификати, спазване на отстояние, носене на маски и ползването на дезинфектанти.

Създава се организация за търговците на открито, съобщи зам.-кметът Цветан Георгиев. Въвежда се разрешителен режим, допускат се само местни търговци от общината, няма да се допускат от други общини. За търговците на риба по повод Никулден, 6 декември, се предвиждат дни за продажба на открито от 25 ноември до 10 декември. Задължително е наличието на зелен сертификат или бърз тест.

Само в Угърчин учениците продължават да провеждат присъствени занятия, останалите общини са на дистанционно обучение. Очакват се инструкции как точно ще се извършват новите бързи  антигенни тестове за деца – дали през първия учебен час или по домовете от родителите, каза началникът на РУО Еленко Начев. В петък, 5 ноември, ще се съобщи как ще продължат занятията в училищата през следващата седмица в зависимост от развоя на пандемията, реши щабът.