plochkiesteteika2304151Надежда Симеонова

Не мога да спра да се питам и да се ядосвам всеки път щом изляза “из града” (той вече далеч не изглежда като град), защо все още търпим подобна нагла подигравка от страна на градската администрация и кмета?

Толкова ниска самооценка и самочувствие ли имат повечето жители на града, че продължават да търпят да живеят в подобни фрапиращи условия?

Това ли смятате, че заслужаваме?

Западнали градски паркове неподдържани и с по един кош за боклук и няколко начупени пейки от панти века и център изглеждащ все едно е претърпял въздушно бомбардиране. Няма да почвам дори със състоянието на улиците.

В същото време гордо стоят едни табели с едни европейски програми за развитие и едни “усвоени” от нашата община милиони левове. Добре де, ще кажете за тези пари пооправиха тротоарите тук таме, светофари и няколко подлеза, някои от които незнайно защо стоят заключени и никой не може да се възползва от тях.Също така и част от алеята за разходки на града Баш бунар беше “пипната”, така че вече новостите по нея са започнали да се рушат.

Да, правят се разни неща, но в повечето случаи с очите си виждаме колко некачествено се правят те и как за месеци започват да се рушат. Това неминуемо ни навежда на мисълта, че има нещо гнило и не може така да продължават да си усвояват парите, а пък ние да се радваме на малките трохи, които почти не променят потресаващо изглеждащата градска среда.

Последно излизах днес и о чудо какво да видим по центъра вървят ремонтни дейности на пешеходната част (малко предизборно ми идва). До тук добре звучи, но нагледно пак попадам на една смайваща и абсурдна гледка на натрошените плочки, които някой велик “инженер” е решил, че ще ремонтират като ги слепят с цимент.

Не стига, че 80% от настилката на центъра е в окаяно състояние, зеят едни дупки, тракат едни начупени плочки на всяка крачка, а сега и трябва да се радваме на гледката на същите изстрадали стари натрошени на по 3-4 парчета плочки обаче закърпени с цимент.

Естетика, красота какво да Ви кажа…

Получавам усещането, че наистина съм в град, който грам не се поддържа и има вид на наскоро претърпял война. Съжалявам, но такава мизерия не знам дали има някъде!

Кмета и членовете на общински съвет минават ли изобщо по този център? Какво са си мислили, когато са организирали подобна подигравка с града и нас все още живущите в него???

Малки градчета в съседство като град Левски имат център с доста по запазена настилка от тази в Ловеч. Срамота е, Ловеч е и туристическа дестинация! По-лошото от тежката ситуация, в която се намират града и жителите в него обаче е факта, че евро пари се отпускат и усвояват. Не малко пари при това!

Ще кажете сега, че явно не са достатъчно, щом не оправят подобни проблеми. Да ама не!

Свидетел бях на друг град по-голям, който пак по програма с евро пари е с реновиран център и градски парк и кой знае какво още. Но център в пъти по-голям както и огромна градска градина с езеро и всякакви съоражения от стрийт фитнес до зимна пързалка на лед, че чак и специални заградени местенца за кучета със какво ли не. Няма да изброявам множеството други екстри, които имаше този роден парк, защото ще ни стане прекалено тъжно че сме от Ловеч. И познайте колко евро пари са усвоили за нещо толкова по-мащабно и така добре направено по европейски, а не мизерни трохички с които на нас ни замазват очите тук?

Половината на тези отпуснати при нас по евро програма. Ето, че можело да се прави и както трябва, но явно зависи най-вече от администрацията и кмета как точно ще “усвояват” и ние дали изобщо ще устетим какво са усвоили и направили за града.

Пиша всичко това, защото ми писна години наред да ставаме свидетели на поредните абсурди, които забъркват тези които разполагат с евро парите и решават какво ще се прави с тях и как!

Града бързо умира и как няма в такива тежки условия – липса на инвестиции и работа, занижени заплати и потресаващ вид на града. Една разходка из центъра е достатъчно подтискаща и кара млад човек като мен да се запита какво изобщо правя още тук?

Предполагам, същото са се запитали и хилядите млади хора, които напускат и не искат и да чуят за завръщане.

Писна ми да гледам и как повечето жители на града изобщо не се интересуват какво се случва и стават тихи съучастници на една порочна управа, която си прави каквото поиска на наш гръб.

Време е сериозно да се замислим заслужаваме ли като европейци да живеем в подобни ужасяващи условия и редно ли е да сме толкова незаинтересовани какво се случва, защото в крайна сметка от нас зависи да получим повече, което според мен заслужаваме.

41 коментара

  1. специално за специалистите от Община Ловеч: http://kamenina.domino.bg/ – това е сайтът на плевенския завод, който произвежда тези плочки… пласмент 064/802168…

  2. Господин Манов като се явявате защитник на общината , разбирате ли от строителство ?

  3. Градът ви ,както и олкова много други в България основно се населява от РОМО-ИНДО-ЦИГАНИ и го управляват ТЮРКМЕНИ…така ,че счупените плочки би трябвало да са ви последна гррижа при положение ,че в близко бъдеще там няма да живее и един Българин….

  4. Утре на обсъждане в дом Преслав ще са все архитекти и инженери и общинари от града, да се чувствате поканени ако не знаете

  5. това е безумие! строителните инженери и архитекти от общината в Ловеч (ако имат професионално достойнство!) няма ли да протестират срещу това “ноу-хау”? иначе трябва да си скъсат дипломите… ПУБЛИЧНО!

  6. Счупените плочки на три , лепнати с цимент и ремонтирани на ново.Смешно,голяма излагация.Ловеч, люляковият град никога няма да има оправия.

  7. Нa Ловеч “пожелaвaм” следвaщия грaдонaчaлник дa е от крaдливaтa и неукa герберaсткa хунтa!Тогaвa ще видите кон боб яде ли?!Успех нa г-н Кaзaнджиев нa вотa през октомври!

Comments are closed.