viktoriq812143Павлин Иванов

17.30 ч. на 27 декември 2013 г. в ловешкият, забравен от Бога квартал „Гозница“, 18 годишната Виктория ученичка в 12-ти клас, се прибира към къщи. В квартала тече поредното разкопаване за прекарване на ВиК тръби, а уличното осветление, съвсем традиционно за този тъмен час на деня не работи. Също по традиция, нито един изкоп не е обозначен със задължителните обезопасителни знаци или ленти.

Виктория и сестра й Каролина се прибират към къщи, когато в тъмната улица, десният крак на Виктория пропада в дупка. Изпитах силна болка и паднах на земята, разказва младото момиче. Направих опит да стана, но не можах, защото болката в десният ми крак беше огромна.

viktoriq812142На помощ на Каролина, в опит да вдигнат Виктория от земята се притичват две момчета, чули виковете на момичетата. След минути пристига и бащата на сестрите с негов приятел и откарват веднага Виктория в ловешката болница.

Лекарите установяват, че е счупен десният глезен и поставят гипс. След 35 дни гипсът е махнат и е назначена физиотерапия. Проведени са два курса на лечение.

От 27 декември 2013 до 15 март 2014 г. Виктория не може да посещава учебни занятия и изпуска значителна част от учебния материал.

През месеците на възстановяването, на Виктория помагат близки и приятели. Къпане, ходене до тоалетна, сваляне от втория етаж на къщата, в която живее семейството, до входа са ежедневни проблеми за младото момиче и нейното семейство.

viktoriq812144Виктория има друго, сериозно заболяване, лечението на което е било прекратено временно следствие на този инцидент.

Това, което момичето иска от институциите е просто да си вършат работата! Да се обезопасяват обектите при ремонт, защото нейният случай не е първият подобен. Виктория припомни за паднала с автомобилът си жена в изкопан и необозначен ров в Гозница, както и други, по-леки инциденти в Гозница, случили се поради липсата на контрол и неспазването на задълженията на строителните фирми.

Ако не бях аз, щеше да бъде някой друг в моето положение, казва Виктория. Според нея и семейство й, виновни за случилото се с момичето са Общината и строителната фирми. Това е и причината да заведат дело срещу тях, което започва утре сутринта в Районен съд Ловеч.

 

viktoriq812141„Ловеч днес“ не веднъж е сигнализирал за безобразното отношение на строителните фирми, надзора и Община Ловеч към живота и здравето на хората при ремонтните дейности. Частичен резултат има почти след всеки сигнал, но обикновено реакцията е в предприемане на мерки, известни на българите като „отбий номер“ като дейност и „след дъжд качулка“ като време.

Няма нищо сложно, нито скъпо в това, да се спазват задължителните предписания и законите. Стига обаче на тези, които трябва да се грижат за живота и здравето, да им пука поне малко както за хората, така и за спазването на българското законодателство.

Уви, в Ловеч не е така!

 

14 коментара

  1. Така ще бъде докато има колективна безотговорност и докато общинската администрация си прави каквото си иска. Или по-скоро нищо не прави. Да не говорим за кварталите – излезте на пешеходната зона по тъмно докато вали. Високите осветителни тела около общината и новата църква са оборудвани в най-добрия случай с по една крушка. Чак те заслепяват. Плочките са изпочупени от инкасо автомобилите, които Минчо продължава да допуска там. Отводнителните шахти са запушени. Отвсякъде блика и тече вода. Толкова ли е трудно, някой от многобройните наети пчелички в общински фирми да сложи крушки, да залепи плочките, поне докато Минчо вземе новата комисионна от новата обществена поръчка? Или целта е да се “усвоят” повече пари за възстановяване на централната градска част по предстоящите проекти?

  2. Кризата в общината не е ужасяваща, а катастрофална! Видимо е на всяка крачка. Въпреки това, чиновниците са награждавани, стимулирани да правят същото т.е да продължат разсипването на Ловеч. Когато ни управляват любовници, роднини, баджанаци, етърви и зависими люде, а ние спим, това ще е. Публична тайна е кой с кого. През к.ра им е че някакво момиче се е потрошило, нали ходят на секс туризъм да се разнообразяват, какво им дреме

    1. Рано тази сутрин на площада едно общинско пиле гордо изчурулика ,че в края на седмицата кмета заминавал на зимен туризъм без ски.

  3. Кризата в управлението на общината е ужасяваща, избрани и назначени са хора, които нито искат нито могат да направят нещо за хората на затихващия град!

    1. като свински черва, цели фамилии са на общинска издръжка..

  4. Ако има наказание след всяко нарушение институциите ще се замислят. А ние все си мълчим, защото все не стигат парите за дела, а и никой не вярва в правосъдието. Затова ще има непочистени улици зимата, необезопасени след ремонти, неосветени и какво ли още не. Все предпоставки за инциденти и травми. От години искам да се запозная с умника предложил наклона на Покрития мост да има гладка повърхност, която се пързаля зимата.

  5. Квартал “Червен бряг ” в момента е в същото състояние . Огромни необезопасени изкопи и шахти. Върху част от шахтите бяха поставени дървени палета, но от няколко дни те липсват, вероятно прибрани за огрев от някой “гражданин”. Въпрос на време е да се случи същото нещастие , което е сполетяло Виктория и на друг човек. До кога безхаберието ще осакатява , а не дай си боже и убива хора?

    1. Според мен докато не се спре с незаслуженото награждаване на кмета и общината.

    2. На самият завой към “Червен бряг” откъм Лидл от дни една шахта е просто ДУПКА!Няма нито лентички, ни клони- нищоо. Въпрос на време е там да скочи я кола, я някое дете. Безобразие!
      Но иначе пенсионерите от квартала са много силни на приказки по време на срещите с кмета!
      Защо не сигнализират кварталната си отговорничка сега, която беше казала преди време че “някой” крадял лентичките? А тя спи ли като върви по калното блато, в което се е превърнал квартала?
      Осветление? Кварталът сега е като коледна украса- тука има- тука няма. Действия от Общината-реформатор? Никакви!

  6. Да бре да ще има. Някой да е виждал наказан общинар за бездествия или незаконни действия?

  7. Нали става въпрос за Ловеч…… ;Ххх

Comments are closed.