Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус в Ловеч споделя, че най-вероятно пикът на петата вълна е преминал, защото има лек спад на заболеваемостта. Заседанието се проведе на 9 февруари 2022 г. под председателството на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

През изминалата седмица са диагностицирани 980 заболели при 990 за предходния 7-дневен период. Леко е намалял броят на новозаразените. Към 4 февруари най-висока беше заболеваемостта в Ловеч, съобщи и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева. На 7 февруари обаче общината отбеляза рекорд от 2357.5 на 100 хил. население.

Новозаразените на 14-дневна база за Област Ловеч към 8 февруари са 1385 на 100 хил. население. В Област Ловеч са диагностицирани общо 136 случая. Хоспитализираните са 23, останалите са на домашно лечение и изолация. 19 души са от 9 семейни огнища, четири са поредни случаи в семейството, останалите нямат епидемиологична връзка.

Ваксинациите за изминалата седмица са 865, с първа доза са 108 души. 463 са бустерните дози. 27.9% от населението е със завършен цикъл на ваксинация. Хоспитализираната заболеваемост е 12.8 %. За населението на Община Ловеч случаите са 63, като 54 от тях са в града. Има и три деца до 18 г. С грип и ОРЗ случаите в града са 266 на 10 хил. население.

Няма свободни интензивни ковид-легла към 9 февруари в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“, с изключение на двете детски легла в неонатологията. Има възможност за разкриване на допълнителни ковид легла.

Към Спешна помощ има голям натиск, каза д-р Силвия Моева, като освен заразени с ковид са констатирани и много пациенти с тежка патология.

Служителите на МВР през изминалата седмица са извършили 152 проверки, РЗИ – 31, 79 са проверките на Областна дирекция по безопасност на храните, на общинската администрация са 24, 20 са съвместните проверки на институциите. През следващите дни ще има повече организирани проверки на РЗИ съвместно с МВР.

В понеделник са направени тестове на всички ученици, увеличен е броят на зелените сертификати – 1027 за областта и 607 за общината. 8.8% от 5 до 12 клас са ваксинирани. Това информира началникът на Регионалното управление на образованието Еленко Начев. Извършени са 6393 тестове на ученици в областта, в Ловеч те са 2148. Положителните тестове са минимално количество. Осигурени са тестове за учениците до първите дни на март. Има само една карантинирана група в детска градина.

Засилват се проверките по общинските пазари, съобщи директорът на ОДБХ д-р Росен Федерчев. Разплатени са всички средства, здравните пътеки ще бъдат покрити напълно, съобщи директорът на Районната здравна каса д-р Антонио Маринов.

Кметът Корнелия Маринова благодари на членовете на щаба за съвместната и отговорна работа.