Проф. Владимир Аврамов, преподавател във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, и генерал-майор Красимир Маринов Кънев, представител на Военния комитет в НАТО, са предложени за почетни граждани на Ловеч. Общественото обсъждане ще се състои на 21 февруари (понеделник) от 17.00 часа в заседателната зала на общинската администрация.
Предложенията са направени от кмета на Ловеч Корнелия Маринова.
Проф. д-р Владимир Димитров Аврамов е виден културен деец, свързал трайно своята дейност с Ловеч. Художникът с екипа си работи по изографисването на катедрален храм “Св. Св. Кирил и Методий” в града на люляците. Майстор е на църковната живопис, който още от 1997 г. прилага художествените си умения при църковни обекти в Гърция, България и Русия. Носител е на изключителни качества и се отличава с богата творческа и научна биография, се казва още в мотивите.
Проф. Аврамов е член на Съюза на българските художници и Международната асоциация за пластични изкуства от 2001 г. Има 14 самостоятелни изложби. Само през 2021 г. участва в 6 международни експозиции, някои проведени виртуално. Носител е на редица награди.
Генерал-майор Красимир Кънев е пример за всеотдаен воин, който служи на родината и европейската солидарност. Роден е в Ловеч, учил е във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в гр. Долна Митрополия. Оттогава животът му е посветен на националните интереси в областта на отбраната на страната. Ген.-майор Кънев е изпълнявал първата си международна длъжност в Постоянната делегация на Република България към НАТО, Брюксел, като заместник на военния представител във Военния комитет на НАТО. От 2015 до 2016 г. е бил заместник-началник, а от 2017 г. и началник на щаба на Военновъздушните сили. На 19 август 2017 г. е станал директор на дирекция “Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната и удостоен със звание “бригаден генерал”, а от 21 декември 2018 г. директор на Щаба на отбраната и му е присвоено званието “генерал-майор”. С указ на президента на Република България е назначен като национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия. Награждаван е от командира на ВВС, началника на отбраната и Министъра на отбраната и НАТО с най-високите военни отличия.
За удостояване със званието “Заслужил гражданин на Ловеч” са предложени актьорът и общественик Стоян Георгиев Стоянов и актрисата Славка Цветанова Георгиева.

Стоян Георгиев е един от 28-те актьори, които през 1969 г. слагат началото на Ловешкия драматичен театър. Пътят му е неразривно свързан със сложните и неравни пътища на творческото развитие на театъра в града на люляците.

За 42 години, до 2010 г. е изиграл на ловешката сцена 118 роли. Постановчик е на най-много пиеси в ГЧЕ „Екзарх Йосиф Първи“, води кръжоци, чествания, щоу-програми. Стоян Георгиев е живата енциклопедия на театъра.

През 1994 г. издава сборника „25 години Драматичен театър Ловеч“. През 1990 г. издава и сборника „50 години филателно дружество – Ловеч“. Стоян Георгиев остави истинска епоха в театралната история, завинаги белязана с неговото име и почерк.

Слава Георгиева е примата на Драматичен театър – Ловеч. Жена с талант, чар и харизма. Започва кариерата си от Врачанския театър. Работила е и в театрите в Ловеч и Враца, а от 1976 г. става част от трупата на ловешкия театър. Тук работи с големи творци като Юлия Огнянова, Николай Поляков, Маргарита Младенова, Иван Добчев и др., които бележат пътя ѝ като актриса.

Слава Георгиева има роли и в киното – една от трите Мойри в „Дамасцена” и гледачка в сериала „Откраднат живот”. Носител на наградата „Ловешки меч“ на Община Ловеч за театър през 2008 година. Една от любимите й дейности е работата и в ГЧЕ „Екзарх Йосиф Първи“ като режисьор. През трупата ѝ са минали над 300 млади артисти.