Шест проекта са одобрени за финансиране от Общинския фонд „Култура“ за 2024 г. Те са на сдружение „Ключ“ за Национален хоров фестивал „Панайот и Любомир Пипкови“, на Народно читалище „Изкуство – 2022“ за „Кукли в действие и приказки от грамофона“ – изкуство за деца и възрастни, на Клуба на дейците на културата за Салон на изкуството „Мостове 2024“, на сдружение „Архитектурен резерват Старо Стефаново – ИСВОТЕ“ – „Нов живот за Старо Стефаново“, на Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ за VII Национален фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“ и на Народно читалище „Просвета – 1906 г.“ – с. Дойренци – „Дойренци пее и танцува в памет на Богдан Крачунов“.

Подадени са общо девет проектни предложения. Експертният съвет  на Общинския фонд „Култура“  разгледа и оцени допуснатите проекти, като приложи критериите, разписани в оценъчна карта. Кандидатстващите проектни предложения бяха оценени индивидуално от всеки член на Експертния съвет. На пет проекта бяха направени финансови корекции.

Отпуснатата сума за финансиране на одобрените проектни предложения е в пълния  размер, с който разполага Фонд „Култура“ – 10 хил. лв.

На заседание на постоянния състав на Експертния съвет, проведено на 25 януари, бяха определени приоритетните области за 2024 г.: опазване и популяризиране на културното наследство, в това число – електронизация на културно-историческите обекти в града; професионално изкуство; знание чрез изкуство; осъществяване на програми и проекти за опазване и популяризиране на движимо културно наследство.

Фондът подпомага развитието на културата в община Ловеч, като набира, управлява и разходва средства за провеждане на националната и общинската политика в областта на културата на базата на предварително дефинирани приоритетни области в рамките на една календарна година.

За получаване на средства от Фонда може да кандидатстват културни институти, регистрирани по Закона за развитие и закрила на културата, читалища, регистрирани по Закона за народните читалища, образователни институции, творчески съюзи, както и граждани и групи с индивидуални творчески проекти. Средствата от Общинския фонд „Култура” се предоставят при класиран проект въз основа на сключен договор, като размерът на финансовото подпомагане за проект е не повече от 80% от общата му стойност.